понеделник , 6 май 2024

На 8 декември 1949 г. братя Дейкови откриват Панагюрското златно съкровище

 

В местността Мерул край Панагюрище сутринта на 8 декември 1949 г. братята Павел, Петко и Михаил Дейкови,

копаейки пръст за тухли, откриват 9 златни съда, изработени от 23-каратово злато. Днес съдовете са познати като Панагюрското златно съкровище. То тежи 6 кг. 164 гр. и има изключително висока художествена стойност като сервиз за риуални приношения. Сервизът включва 4 ритона – два с глава на елен, един с глава на овен и един, подобен на козел; 3 кани ритони, чието тяло е оформено като глава на жена, една амфора ритон и една фиала.

Украсата по съдовете изобразява митологични сцени, свързани с известни герои от древността. Най-интересен по форма и украса, според специалистите, е големият амфоровиден съд. Дръжките му са оформени като борещи се кентаври, а двете отверствия за изливане на виното, намиращи се в основата на съда, са оформени като негърски глави.
Според белезите, които съкровището носи, учените смятат, че то датира между IV и III век преди Христа.
Деветте златни златни шедьовъра са показвани в различни части на света и о все в престижни изложбени зали.
От 2012 година за него има специална зала трезор в Панагюрище. Тя бе построена със средства, дарени от „Асарел-Медет“ АД и лично дарение на покойния проф.д-р Лъчезар Цоцорков.  В залата през по-голяма част от годината е едно от копията на съкровището, изработено също като дар за Панагюрище от „Асарел-Медет“ АД.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.