вторник , 21 май 2024
Водещи новини

Защитените детски градини и училища вече са 266

През тази учебна година защитените образователни институции се увеличават до 266. 

Седемдесет и осем от тях са детски градини, 26 – части от детски градини и 162 са училища. За тяхното функциониране през следващата бюджетна година са необходими близо 9.8 млн. лв.
Министерският съвет прие днес Списъка със защитените образователни институции за учебната 2021/2022 година, в който се включват четири нови детски градини, четири части от детски градини, както и три нови училища. Документът се актуализира всяка година по предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет.
Определянето на защитени детски и образователни институции цели да повиши обхвата на децата и учениците, както и да намали броя на преждевременно напусналите образователната система.
Според закона за защитена детска градина се определя тази, която, ако бъде закрита, най-малко 8 деца в задължителна предучилищна възраст ще пътуват не по-малко от 14 километра или 5 деца в същата възраст ще пътуват не по-малко от 20 километра до най- близката им детска градина или училище.
За защитено училище за учениците от I до VII клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 10 ученици ще пътуват не по-малко от 20 километра до най-близкото училище.
За защитено училище за учениците от VIII до X клас се определя училище, което, ако бъде закрито или преобразувано, най-малко 15 ученици ще пътуват повече от 30 километра, за да влязат в клас.

Вижте още

Стоян Бодуров е назначен за зам.-кмет на Община Панагюрище

Днес ВриД кметът на община Панагюрище Петър Каменски представи на държавните и общинските служители в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.