събота , 20 април 2024
Водещи новини

Да са живи и здрави всички, които носят името Екатерина!

На 24 ноември Православната църква почита паметта на Св. великомъченица Екатерина.

Приема се, че тя покровителка на майките и е една от най-образованите жени на своето време.
Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет, по времето на император Максимиан. Живеейки в столицата, тя получила блестящо образование, изучавайки работите на най-видните философи и учени. Заявила на родителите си, че ще встъпи в брак с онзи, който я превъзхожда по слава, богатство, красота и мъдрост. Младежи от много богати семейства кандидатствали за ръката на красивата Екатерина, но никой не бил одобрен.
Майката на Екатерина тайно изповядвала християнството и я изпратила при отшелник, който посветил и младата Екатерина във вярата. Преданието разказва още, че Екатерина се срещнала с тогавашния император, убеждавайки го, че извършва грешка, като преследва християните. Тя успяла да привлече към християнската вяра жената на императора и много мъдреци, изпратени да я върнат към езичеството. Впоследствие те били убити и обявени за мъченици. 
По заповед на императора тя била вкарана в затвора, където продължила да проповядва и въвела в християнството всички, които я посещавали. Поради това била осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпаднало, когато Екатерина го докоснала. Палачите не могли да я екзекутират по този начин и затова я обезглавили.
 В традиционната българска народна култура се вярва, че св. Екатерина предпазва децата от болести, най-вече от шарка. 

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.