Водещи новини

Коледните пости. Какво знаем за тях?

От 15 ноември започнаха Коледните пости, които продължават до 24 декември включително.

Те са последните многодневни пости за годината. Случва се датата да се измести, ако Коледни заговезни се падат в дни на строг пост – сряда и петък.
Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския им смисъл, други ги използват като причина да се пречистят от натрупаните токсини. И в единия, и в другия случай усилието за физическо и духовно пречистване е изпитание на духа, но смисълът на постите е постигането на хармония между душата и тялото. Затова постът изисква не само да изключим от менюто си месото и млечните продукти, но и да пречистим мислите си от злободневните проблеми, агресията и завистта, които са разрушителни сили за всеки човек.
Фактът, че постите са начин за постигане на хармония от най-дълбока древност и съществуват не само в християнството, но и в будизма, юдаизма и мюсюлманството, говори, че смисълът им е универсален и не се свежда само до определена религия.
Доказано е, че лишаването от месо и млечни продукти за известен периодне отслабва организма. Напротив – животинските продукти са слузообразуващи и съдържат много токсини, които се натрупват в тъканите. Тялото ни има само два начина, по които може да се освободи от слузта – или чрез продължително постене или чрез вдигане на висока температура.
Смисълът на постенето обаче  не се изчерпва единствено с медицинските ползи
. Човешката психика и физика са дълбоко свързани и пречистването на тялото е начин за постигане на духовна хармония. По време на поста ще забележите как все по-рядко сте нервни, раздразнителни или дребнави. 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.