На 3 октомври е родена художничката Олга Брадестилова

Уважавана и ценена не само в България, а и в Италия, в живописното наследство на Олга Брадестилова 

има над 400 картини, които са в различни художествени галерииу нас и в чужбина. Нейни творби се намират в Националната художествена галерия, в Софийската градска художествена галерия и в художествените галерии в Стара Загора, Пазарджик, Русе и Панагюрище, а в чужбина в Рим, Париж, Виена и Анкарапоезията.
Олга Стойова Брадистилова е родена на 3 октомври 1908 г. в Стара Загора. Родителите ѝ – Стойо и Стояна Брадистилови, са кореняци панагюрци. Произхождат от възрожденски родове, пострадали при зверското потушаване на Априлското въстание от 1876 година.
През 1923 г. Олга Брадистилова постъпва в Държавната художестване академия. Първите години учи в общия курс, а след това продължава в специалния по живопис в ателието на професор Стефан Иванов. Завършва академията през 1929 г. и с първите си участия в изложби изявява творческите си пристрастия.
Рисува портрети, голи тела, пейзажи и натюрморти.

През творческия си път Олга Брадестлова участва в 40 изложби у нас и в чужбина, като има 10 самостоятелни изложби. От тях едната е в Рим, а другата в Милано.
.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.