понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Да си спомним за Краля на рокендрола Елвис Пресли

Елвис А̀̀рън Пресли,  по-известен като Елвис Пресли или просто Елвис,е най-голямата звезда на рокендрола, 

смятана за една от най-значимите личности в поп културата на XX век. Той е най-продаваният солов артист в историята на музиката с около 1,3 млрд. продадени копия, като само в САЩ е продал 199,5 млн. копия от албумите си.Често е определян като крал на рокендрола или просто Краля.
Пресли е роден в Тупело, Мисисипи, през 1935 г. в бедно и религиозно семейство. Майка му Гладис е горещо посветена на него, след като неговият брат близнак умира 6 часа след раждането. Той израства в пасторална среда, където се учи на вяра и музика, извираща от душата.

По-късно семейството се премества в Мемфис, което е идеално за Пресли. Дългогодишен памучен център, този град е „между чука и наковалнята“ в напоената от нежен блус тишина и западния музикален свят на Нешвил.

През 1954 г. Елвис излиза на открито пред местната публика в „Овъртън парк шел“ и изпява две песни. „Бях много уплашен“, ще си спомни по-късно той.Бързо става известен в цялата страна, като прави популяризира сред широката публика афроамериканската музика. С поредица от успешни сингли и телевизионни участия той се превръща във водеща фигура в зараждащия се стил рокендрол. През 50-те и 60-те години на XX век участва и в киното и издава филмова музика, но след 1968 г. подновява концертната си дейност до смъртта си на 16 август през 1977 г.
Номиниран е за 14 награди Грами, като печели 3 от тях съответно през 1968 г., 1973 г. и 1975 г., а освен това получава и Грами за цялостен принос.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.