Водещи новини

Прекратява се концесията за добив на строителни материали от „Столюва чукара“ край село Оборище

Концесионният договор за добив на строителни материали (доломити) от находище „Столюва чукара

ще бъде прекратен едностранно поради неизпълнение на основни парични и непарични договорни задължения от концесионера. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание.
Концесионерът не е заплащал концесионно възнаграждение, не е предоставял годишни работни проекти за добив и първична преработка на подземни богатства от находището, не е предоставил план за управление на минните отпадъци, не е предоставял отчети за изпълнението на договора и извършените инвестиции, не е заплатил лихви, дължими за неизпълнение на задължението за концесионно плащане, както и неустойки, дължими за неизпълнение на непарични договорни задължения.
Находище „Столюва чукара“ се намира край село Оборище на територията на община Панагюрище, област Пазарджик. Концесионният договор за него е сключен на 4 декември 2008 г. с „Врис“ ООД, гр. Пазарджик.
През 2009 г. с Решение № 159 на Министерския съвет и подписано въз основа на него допълнително споразумение към договора, правата и задълженията по концесията са прехвърлени изцяло на „Перун 2008″ ООД, гр. Пазарджик.
Пак през 2009 г. Административен съд, гр. Пазарджик, обявява нищожността на Решение № ПК-45-ПР/15.07.2009 г., издадено от директора на РИОСВ – гр. Пазарджик, с което е разпоредено да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение: добив на инертни материали “доломити” от находище “Столюва чукара” в землището на село Оборище, област Пазарджик. Съдът оставя без разглеждане протеста на прокурор при Окръжна прокуратура – гр. Пазарджик против Решение № ПК-45-ПР/15.07.2009 г., издадено от директора на РИОСВ – гр. Пазарджик, в частта на протеста, с която се прави искане оспореното решение да бъде отменено като незаконосъобразно и прекратява делото в тази му част.
През 2014 година Община Панагюрище ОБЯВЯВА,
че на 28 януари е организирана „среща за обществено обсъждане на Допълнения на Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) с всички приложения към него за инвестиционно предложение „Добив на строителни материали (доломитни варовици и доломити)” от находище „Столюва чукара”, с. Оборище“.

Срещата ще се проведе на 28 януари 2014г. /вторник/ от 11:00 часа в гр. Панагюрище, пл. „20-ти април” № 13 в сесийната зала на Общински съвет – Панагюрище.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.