Водещи новини

Кърменето на бебето е емоционален акт. Какви са предимствата на естественото хранене?

В Световната седмица на кърменето е полезно да обърнем внимание на предимствата на естественото хранене на бебето.

Човешкото мляко съдържа ензими, хормони и имуноглобулини, които са незаменими и не могат да се синтезират в адаптираното мляко.
То е жива тъкан, която се променя, за да посрещне хранителните нужди на бебето и го защитава от болести. Съдържанието на мазнини в майчиното мляко се мени от месец на месец, от ден на ден и дори от час на час. Млякото, произвеждано за преждевременно родено бебе е по-богато на протеини и калории. В студен климат човешкото мляко съдържа повече мазнини, а в топъл – повече вода. Майчиното мляко защитава бебето от болестотворни микроорганизми. Това е важно за все още незрялата имунна система.
Коластрата е първото мляко, което се отделя след раждането и съдържа растежни фактори, подпомага съзряването на чревната стена, намалява тежестта на някои инфекции и предпазва от алергии. Тя е в неголямо количество и съдържа по-малко мазнини, млечна захар и водоразтворими витамини, но в нея има повече белтъчини, мастноразтворими витамини и някои минерални вещества.
Към края на първата седмица от раждането се образува т. нар. преходно мляко. Колкото по-рано се закърми бебето и колкото по-често се поставя на гърдата, толкова по-рано се отделя зрялото мляко.
За майката
Кърменето подтиска овулацията. Повечето жени нямат цикъл през периода на кърмене.
Кърменето помага на тялото да се приспособи към многото промени, които се случват след раждането. Освобождава се хормона окситоцин, който кара матката да се възвърне към състоянието си отпреди бременността.
Кърменето изгаря допълнителни калории и повечето майки откриват, че отслабват бързо без диета.
Кърменето е по-лесно от храненето с шише. Кърмата е винаги готова, няма бутилки, които да бъдат мити и пренасяни, няма мляко, което да бъде охлаждано и после затопляно. Нощните хранения са по-лесни.
Кърменето на бебето е емоционален акт, съществува уникална близост между майката и сучещото й бебе.
Кърменето осигурява здравни преимущества за майката. Рискът от рак на гърдата, на яйчниците, на шийката на матката и рискът от остеопороза са по-малки за кърмещите жени.
ИЗТОЧНИК: РЗИ-Пазарджик

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.