четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Честит имен ден на Панталей, Пано, Панка…!

На 27 юли Православната ни църква почита Свети Климент Охридски, Светите Седмочисленици и Свети Великомъченик Пантелеймон.

 
Свети Пантелеймон е един от Четиринадесетте свети помощници. Името му в превод от гръцки означава „всемилостив“. Той живял в края на III и началото на IV век. Роден като езичник, носил името Пантолеон (от гръцки: „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния по онова време лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приел християнството и новото си име Пантелеймон. Отказал да се поклони на езическите богове, заради което бил подложен на страдания, които изтърпял без болка с помощта на Христа и по заповед на Максимиан бил посечен с меч. По-късно бил провъзгласен за светец от църкватапострадал за Христовата вяра по време на управлението на римския император Максимиан Херкулий.
Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ на Света гора.
Заради дейността си приживе св. Пантелеймон е провъзгласен за закрилник на лекарите и акушерките.
Сред народа е известен и като Пантелей, Воден Панталей, Пантелей пътник…
Някога съществувала представата, че в деня на Свети Панталеймон щъркелите и лястовиците започвали да се събират на ята и да се подготвят за дълъг полет към топлите страни.

Вярва се още, че Свети Пантелеймон предпазва хората от болести и може да лекува болните.
Култът към светеца е свързан и с народните представи, че той е покровител на летните бури, поройните дъждове и наводненията. Затова е наричан и „Воден Пантелей“. В миналото жените приготвяли пити и ги раздавали в негова чест, за да няма градушки, бури, наводнения…

Имен ден празнуват Панчо, Пантелей, Пано, Панка, Панто и др.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.