понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

„Активно читалищно лято – възможности, приоритети и акценти в работата“ е темата на предстояща работна среща

Експертно-консултантски център „Читалища“ – Пазарджик организира 

работна среща на тема: „Активно читалищно лято – възможности, приоритети и акценти в работата“, която ще се проведе в читалище „Хр. Ботев-1897 г.“в областния град . Предвидените дати са 7, 8 и 9 юли за три различни групи читалищни секретари от областта. Подобен график е продиктуван от съображения за контрол на риска от разпространение на ковид инфекцията сред големия брой желаещи да се включат във форума, съобщи Радка Кочева, която ще е модератор и лектор на срещата.
            Тематичното съдържание на срещата визира в развитие, важни въпроси за професионалната общност като този за финансовото подпомагане на читалищата от МК чрез държавно субсидиране и чрез проектно финансиране по програми на цитираното ведомство, които да подпомагат дейности с местно и национално значение – издателска, изследователска, библиотечна, любителско и самодейно изкуство, дейности по опазване на нематериалното културно наследство.
Отделна тема в срещата са и читалищните задължения по вписването им в Регистъра на народните читалища към МК и за обявяване за публикуване на финансовите отчети и докладите за дейността в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел на Агенция по вписванията.
            Предвидено е време за споделяне, за въпроси и отговори и за методично подпомагане на летни читалищни инициативи и активности – традиционни и новаторски, родени от ограниченията на Ковид. Защото, оказва се, корона кризата провокира креативността на работещите в читалищата и на самодейците. Разкри нови възможности за работа чрез по-широко използване на технологиите и по-голямо включване, макар в определени моменти само виртуално. И, като че ли затвърди жизнеността на тези самобитни културно-просветни граждански сдружения от българското Възраждане.
            Заглавието на Работната среща и предвиденото съдържание са свързани с факта, че читалищното лято е винаги „горещо“, независимо от метеорологичните условия. Това е време за фестивали, събори, летни занимания с деца, време за администриране и творчество, време за писане на проекти и за тяхното изпълнение. Форумът цели да формира компетентности, даподпомогне методично и да подкрепи логистично читалищните екипи в работата по проекти и в организирането и провеждането на едно ползотворно и вдъхновено лято 2021 за членовете, самодейците и общностите.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.