Водещи новини

Христос Воскресе! Честит празник на всички миряни!

 

В християнската религия днес е Великден – денят на Възкресението Христово.

В нощта на събота срещу неделя  станало силно земетресение, защото Ангел Господен, който слязъл от небето, отвалил камъка от входа на пещерата и Иисус Христос възстанал от гроба. Като се уплашили от него, войниците, които пазале пещерата, паднали в трепет и станали като мъртви. Когато дошли на себе си, те отишли в града и обявили на първосвещениците какво се е случило. Събрали се на съвещание те със старайшините и решили да дадат на войниците много пари, като им рекли: „Кажете, че учениците Му дойдоха нощем и го откраднаха, когато ние спяхме, и ако за това стигне слух до управителя, ние ще уталожим гнева му и вас ще избавим от грижи“.
Войниците взели парите и постъпили така, както ги научили първосвещениците.
На разсъмване майката на учениците Иоан и Иаков – Саломия, Мария – майката на апостолите Иаков и Иууда, и Мария Магдалина дошли при пещерата, за да помажат с донесените аромати тялото на Иисус.
Когато се приближили към гроба, жените с изненада видели, че камъкът е отвален, а той бил много голям. Като влезли в пещерата, те видели Ангела, облечен в бели одежди. Жените се ужасили, но Ангелът им казал: „Не се плашете. Вие търсите Иисус разпнатия, няма го тук. Той възкръсна, както беше казал; дойдете, вижте мястото, дето е лежал Господ, и идете скоро, та обадете на учениците Му, че Той възкръсна от мъртвите и ето, преварва ви в Галилея; там ще Го видите…“
Като излезли от пещерата, жените със страх и велика радост се затичали да възвестят на учениците Възкресението Христово.
ИЗТОЧНИК:
Библия, Матей 28:1-8, Марко 16:1-7, Лука 24:1-7

Според народната традиция в украсата за празника се включват червени яйца и козунаци.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.