четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

ПРЕДСТОИ ново устройство на горите в ДГС – Панагюрище

 

Тече процедура по закупуване на частни горски имоти от държавата

на територията на Държавно горско стопанство – Панагюрище.
Това съобщи за oshtepan.com директорът на Стопанството инж.Петър Тодоров по повод Седмицата на гората, която приключва на 11 април. Процедурата по покупко-продажбата е с определен бюджет и с ясни правила, уточни директорът на ДГС – Панагюрище, като подчерта, че желаещите да продават сd повече, отколкото са възможностите на предприятието.
Инж.Тодоров съобщи още, че ПРЕДСТОИ да бъде направено ново устройство на горите в ДГС – Панагюрище.  Затова е препоръчително заинтересованите лица да поставят всички въпроси, които ги интересуват, за да се търси решение. Според него държавата е най-добрият стопанин на гората.
Вероятно мнозина ще се изненадат, че от известно време се наблюдава намаление на употребата на дървесина за всякакви нужди. Намалява, знаем, и населението, но в момента в ДГС-Панагюрище /обхваща горския фонд в общините Панагюрище и Стрелча/ работи в излишък на дървесина, информира инж.Тодоров. Той акцентува, че има голям проблем с в България с реализацията на буковата дървесина, чиrто консуматори  обикновено са предприятията.
В Държвно горско стопанство – Панагюрище 34 000 хектара от горските територии са държавни, 4600 хектара са общински, 2000 хектара са частни гори, а 160 хектара са на Църквата и те се намират основно в района на село Попинци. Има и госки територии на други юридически лица. Дървесните видове в ДГС – Панагюрище са разпределени както следва: 30% – иглолистни видове, основно бял и черен бол; 30% – естествени букови насаждения; 30% различни видове дъб и 10% други видове.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.