Водещи новини

Приоритетите на Веселин Дундаров, кандидат за народен представител от ПП ”Републиканци за България“

Семейството и децата, връзката ми с природата и информационните технологии са животът ми. Това съм аз – Веселин Дундаров

от Панагюрище, кандидат за народен представителе от ПП „Републиканци за България“ в 13-ти МИР, област Пазарджик.
Подобряването на живота на хората чрез опазването на околната среда, приложението на новите технологии и грижата за здравето са основната ми цел. Ще работя за:

1. Наука за околната среда от ранна детска възраст
Изграждането на култура и възпитаване на ценности към опазване на околната среда е процес, който трябва да започне от ранна детска възраст. Предлагаме броят на часовете, имащи отношение към повишаване грижата и информираността на децата относно екосистемите и заобикалящата ги среда, да бъде увеличен, като същите бъдат провеждани на открито, сред природата. По този начин ще възпитаме поколение, което се грижи за околната среда, а също така ще представлява и основен коректив на неговите родители и роднини

2. Семейните, микро-, малките и средни бизнеси, които са гръбнакът на всяка икономика.
Само развитието на малкия, средния и семейния бизнес може да повиши чувствително доходите и значително да подобри начина на живот на семействата и домакинствата във всички райони на страната. Тези предприятия генерират доходи, заетост и са в основата на икономическия растеж. Възнамеряваме да предоставим повече гаранции за бизнеса и да осигурим допълнителни възможности за рисково финансиране.
Предвиждаме и мерки за преодоляване на разминаването между търсените и предлаганите умения на пазара на труда.

3. Изграждане на предвидима и сигурна бизнес среда 
Сигурната и предвидима бизнес среда е задължително условие за развитието на икономиката. Тя стимулира инвестиционната активност, насърчава предприемачеството и увеличава възможностите за извършване на стопанска дейност. Създадава нови работни места и допълнителни възможности за професионална и лична реализация.

4.Безлихвени жилищни кредити за младите семейства
Осигуряване на възможност младите семейства с поне едно дете да създадат собствен дом. Това не само би ги подпомогнало финансово, но и би допринесло за развитието на българската икономика. Мярката би имала благоприятно въздействие върху миграцията и раждаемостта.

5. Улеснен достъп до европейско финансиране
Към днешна дата реално изплатените средства за програмния период 2014–2020 г. са само 43%.
Това говори за пропуски в управлението, липса на ор­ганизация и неадекватно организирани програми. Предвиждаме да опростим значително административните процедури и да подобрим програмирането, като го съобразим с реалните нужди на различните региони на страната.

6. Въвеждане на електронно здравеопазване
Чрез въвеждането на електронното здравеопазване значително ще бъдат подобрени качеството и ефективността на медицинското обслужване у нас. Електронните здравна карта, досие и рецепта ще улеснят достъпът до здравни грижи, ще намалят цената на здравеопазването и ще улеснят конт­ролната дейност на здравните власти и фондове. Прозрачността на систе­мата ще осигури по-ясен и изчерпателен поглед върху сектора.

7. Равен достъп до качествено здравеопазване
Необходимо е редуциране на директните плащания в системата на здравео­пазването. Към днешна дата те достигат 50%, което ни поставя на първо място в Европейския съюз. НЗОК плаща за определен пакет дейности, който не об­хваща всички услуги, лекарства и консумативи, необходими за лечебния про­цес. Този факт, както и регионалните диспропорции в предлагането на здравни грижи е причина за нарушаване на основните принципи за солидар­ност и еднакъв достъп до качествено здравеопазване. Хора с ниски доходи, жители на отдалечените малки населени места, етнически групи, пациенти, страдащи от хронични заболявания, както и възрастни хора във висок риск от обедняване са поставени в неравностойно положение и на практика са изключени от здравната система. Тази тенденция се усилва и от високия про­цент здравно неосигурени пациенти.

8. Отпадъците не са боклук, а ресурс
Предвиждаме да намалим значително количеството на депонираните отпадъци, като оползотворим голяма част от тях чрез изграждане на инсталации за производство на SRF. SRF е най-висококачественото сертифицирано гориво, което се произвежда от отпадъци и отговаря на определени параметри – влажност, калоричност и т.н. То е многократно по-чисто и екологично от използваните към днешна дата въглища, дърва за огрев и RDF.
По-широкото използване на SRF ще доведе до значително намаляване замърсяването на въздуха.
С напредване на времето този вид гориво ще става все по-изгоден икономически, защото ще доведе до спестяване на огромни суми пари, които в противен случай биха били заплащани под формата на увеличени разходи за депониране на отпадъци. В този смисъл употребата на SRF е важна крачка по пътя ни към постигане на кръгова икономика по отношение на отпадъците.

9. Гарантиране на прозрачност и отчетност чрез електронно управление
В момента електронното управление не предлага механизъм за контрол на изпълнението и отчетност. Необходим е баланс между направените разходи и постигнатите ползи за гражданите и бизнеса. За целта предлагаме разработването на точни индикатори за степента на развитие и прилагане на дейностите по електронното управление в пряка връзка със секторната политика и пътните карти за нейното прилагане. Ще работим последователно за ясно измерими резултати.

10. Информацията да се събира еднократно и да се използва многократно
Множеството информационни системи на държавните и общински структури трябва да бъдат свързани помежду си. Така ще отпадне необходимостта гражданите да предоставят една и съща информация на различни институции.Това ще спести значително количество време и ресурси.

11. Развитие на електронната демокрация
Електронното управление позволява организирането на по-чести допитвания до хората с право на глас. Ние сме за насърчаване на гражданската активност чрез провеждането на онлайн референдуми, петиции и др. Въвеждането на електронното гласуване трябва да стане възможно най-скоро, при наличие на всички гаранции за защита на сигурността и тайната на вота.

 

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.