Водещи новини

Честита Баба Марта!

По стар български обичай на 1 март празнуваме Баба Марта.

На този ден по традиция подаряваме на близките и приятелите си червено-бяла мартеница като символ на здраве, сила и дълъг живот. 
Бялата вълна в мартеничката предвещава дълголетие, а червената олицетворява здраве и сила. Според традициите на първи март стопанката на дома връзва мартеници на всички в семейството и ги благославя за здраве, късмет и берекет. 
Народният обичай повелява да носим мартениците, докато не видим лястовица, щъркел или цъфнало дръвче. Тогава сваляме мартеницата и я закачаме на цъфнало дръвче или храст. По традиция мартеници се носят до Младенци – на 9 март или до Благовещение – на 25 март. Но най-популярна е повелята, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка, за да бъде дървото плодовито.
В някои краища на страната мартеницата се сваля, когато се види щъркел. Поверието е, че, ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви, сякаш лети.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.