Храмът на книгата в Панагюрище

На 31 януари 1970 г. е открита новата сграда на библиотека в Панагюрище, разположена върху 320 кв.м. площ,

на два етажа и с три нива фондохранилище.
Проектът е изработен от колектив на Научно-методическия център при НБКМ под ръководството на ст.н.с. Христо Хаджихристов и е съобразен с всички съвременни изисквания за надеждно съхраняване на библиотечния фонд.
Преди да има собствена сграда, Домът на книгата е бил в Народно читалище „Виделина-1865“. Деен инициатор за изграждане на отделна сграда е Тинка Юрукова. Години наред тя е главен библиотекар. Умело ръководи организирането на библиотечното дело в Панагюрище и приобщаването на панагюрци към духовността.

 

От 01.12.1976 год. за директор на панагюрската библиотека е назначена Мария Загорова, която  заема длъжнстта до януари 1984 г.
От април 1984 год. до  октомври 1986 год. длъжността „Главен библиотекар“ изпълнява Паца Байрякова.
 От 1 ноември 1986 год. до ноември 2004 год. главен библиотекар е Невена Гугова.
След нея и днес главен библиотекар е Стефан Рапонджиев.
Важна дата в Летописната книга на библиотеката е 26.04.1995 г., когата с Решение № 287 на Общинския съвет тя е преименувана в Градска библиотека “Ст. Дринов”. Оттогава започва и литературният конкурс за детска поезия на името на Стоян Дринов. Започнал като общински, той разширява географските си граници и става регионален, а по-късно в национален.
През 2003 г. завършва пълното изграждане на електронния каталог и библиотека “Стоян Дринов” е една от малкото библиотеки в страната, които имат напълно изграден машинен каталог на цялата книжна продукция.

Вижте още

ВрИД кметът на община Панагюрище Петър Каменски: Слава на героите от Април 1876-та година!

         Уважаеми жители и         гости на община Панагюрище, Април 1876 г. винаги ще ни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.