Водещи новини

Честит имен ден на Григор, Григорий, Гриша!

На 25 януари (по нов стил) Православната църква почита Св. Григорий Богослов.

Той бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, затова можем да го срещнем в литературата и като Назианзки. Бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. 
Св. Григорий е бил изключително богоотдаден, с много задълбочени интереси в областта на науката, поет и писател, което се вижда от запазените му писма и автобиографичните му стихове.
Той се е отнасял много състрадателно към бедните и се е старал всякак да облекчи страданията им.
Интересно е и отношението му към природните бедствия. Винаги приканвал и властимащи, и народ да се покаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като обичал да цитира: “Всички се отклониха, станаха еднакво покварени; няма кой да прави добро, няма ни един”. Това, според Св.Григорий Богослов, е основната причина за бедствията.
ДНЕС имен ден празнуват Григор, Григорий, Гриша.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.