Водещи новини

Литераторът Дочка Кацарева:Да бъдеш учител – това значи да си струна и барабан

 

Днес литераторът и виден общественик на Панагюрище Дочка Кацарева

навършва 82 години. От малка мечтаела да стане учителка и съдбата й отрежда 33 години от живота си да посвети на училището. Благодаряние на нея стоотици панагюрци са обикнали литературата не само като изучаван в училище предмет, а и като изкуство. Според Дочка Кацарева от учителя започва пробудата. Той събужда в душата на детето едно звънче, което пораства в камбана на родолюбието, дълга, съвестта, неудовлетворение от постигнатото, вечно търсене и дерзание. Камбана, която ражда откритието и творчеството, героизма и саможертвата – ражда човека… Но да бъдеш Учител – това не е просто професия. Това е любов и дълг, жажда и стремление, себеотрицание и жертвоготовност, живот, отдаден на другите. Да бъдеш Учител – това значи да си струна и барабан, вик и песен, и разсъмване, знаме, след което тръгват другите.
Дочка Кацарева е била директор на 3 училища в Панагюрище: на днешното ОУ „20 Април“ /в периода 1969-1975 г./, на СУ „Нешо Бончев“ /1975-1981 г./ и на ОУ „Проф.Марин Дринов“. Организатор е на музейни сбирки, художествени изложби, специализирани паралелки по изкуствата, литературно-творчески кръжоци и драматични състави в училищата, където работи, а през последните 10-15години в Театър дом-паметник и Народно читалище „Виделина-1865“. Автор е на няколко книги, една от които „Народни песни от Панагюрище“, на албуми за живота и делото на Нешо Бончев, Райна Княгиня, проф.Марин Дринов, на текст на песен, включена в учебниците по музика… Инициатор за организиране на Националния фестивал за патритична песен „Родолюбие“.
Носител на няколко награди за постижения в литературата и театрално изкуство, но най-голямата награда за Дочка Кацарева е, че младите хора, с които е работила, са обикнали изкуството и го носят в себе си.
Честит рожден ден, г-жо Кацарева!
Здраве и дълголетие, изпълнено с творчески импулси и удовлетворение!


Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.