Водещи новини

Честит имен ден на Татяна, Таня, Таньо…!

На 12 януари Православната църква почита Света мъченица Татяна.

Тя произлизала от знатно римско семейство. Баща й, който три пъти бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и страх Божий и я научил на Божественото писание. Когато света Татяна достигнала пълнолетие, тя пожелала да прекара живота си в девство и целомъдрие, отказвайки се от светския живот. Тя станала невеста на Христа и на Него служела ден и нощ с молитва и пост. 
След смъртта на жестокия император Хелиогабал управлението поел император Александър Север. Той не бил последовател на Христовата вяра, но в двореца си имал статуи както на Исус, така и на Аполон, Авраам и Орфей. Без да се съобразява с високото социално положение на Татяна и нейния целомъдрен живот, императорът наредил светицата да бъде заведена в храма на Аполон, където да принесе жертва на древногръцкия бог. Девойката не само отказала, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета.
След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа, младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите ѝ и рязали парчета кожа от снагата й.
След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница – тя се явявала на другия ден напълно излекувана.
Уморен от нейната несломимост, безмилостният римски император наредил да я хвърлят на изгладнелите зверове. Пуснатият лъв се приближил до светата мъченица, ближел кротко нозете й, без да я нарани по никакъв начин.
Следвайки езическите си предания, мъчителите на Татяна ѝ отрязали косата, вярвайки, че там се крие магьосничеството ѝ.
На 12 януари 225 г. Татяна и баща ѝ били обезглавени
, а заради мъките си и добродетелния живот Татяна била обявена за светица с мъченически ореол.

ДНЕС имен ден имат хората с името Татяна, Таня,Траяна и Таньо.

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.