Водещи новини

В Панагюрище пръв хвана кръста 18-годишен. Младежите ще дарят събраните средства на два дома

 

И тази година млади панагюрци се бориха да хванат Богоявленския кръст, който архиереският наместник на Панагюрска духовна околия

Негово Високо благоговенство свещеноиконом Атанас Манолов хвърли три пъти в река Луда Яна.
Преди това с изпълнение на емблематичната песен за Райна Княгиня 11 младежи играха хоро в реката, развявайки българския трибагреник и знамена с надпис „Свобода или смърт“.
Богоявленския кръст пръв хвана 18-годишният Делчо Делов, който не да първа година участва в ритуала. След него най-бърз се оказа Коста Варадинов, а третия път кръста грабна Илия Воденичаров. Всички младежи в групата целунаха кръста за здраве.
След края на ритуала кметът на община Панагюрище инж.Никола Белишки и свещеноиконом Атанас Манолов пощриха 11-те куражлии с финансови средства. Младежите съобщиха за oshtepan.com, че ще дарят събраните средства на Дома за възрастни хора с увреждания „Св.Козма и Дамян“ и Центъра за настаняване от семеен тип „Закрила“.

Преди да бъде извършен ритуалът по хвърляне на кръста в реката, пред Народно читалище „Виделина-1865“ свещениците отслужиха Велик Богоявленски водосвет и молебен за здраве и благоденствие на Панагюрска община. Гост на празника беше крупният предприемач г-н Иван Ангелов, който е един от щедрите ктитори на църквата „Св.Въведение Богородично“

Силни послания към събралите се на централния площад „20 Април“ отправи
Негово Високо Благоговенство свещеноиконом Атанас Манолов. Основните акценти в него бяха вярата, оповаването на Бога, смирението и добруването между хората.

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.