Водещи новини

Васил Ралчев: Inaessentials е на път да стане бранд на световно ниво, През 2021 г. ще бъдем във всички 27 страни членки на Европейския съюз, както в САЩ и Русия

Позитивен и лъчезарен, визионер и оптимист
е младият предприемач Васил Ралчев.
На 6 август тази година той навърши 23 години,
а вече има в биографията си сериозни постижения:

 


създател е на платформата „Не бъди посредствен”
с повече от 100 000 последователи и е един от авторите най-продаваната българска книга за личностно развитие през 2019 г. „Пет стъпки към по-добър живот”; от февруари 2019 г. е собственик на бранда Inaessentials, чрез който в 12 страни се предлага биологична козметика, произведени в семейната фирма в гр. Панагюрище; един от 30-те вдъхновяващи предприемачи под 30 години в класацията „30 до 30” на сп. „Форбс” за България.
Васил Ралчев завършва средното си образование в Езиковата гимназия в Пловдив, в която усъвършенства познанията си по английски език и немски. После се дипломира в Редингския университет в Англия със специалност „Бизнес и мениджмънт на земеделието”. Връща се в родното Панагюрище, за да се присъедини към семейния бизнес за биопроизводство на етеричномаслени култури.
Васил Ралчев има смели мечти и работи здраво за тяхното сбъдване.
Върху продуктите на семейната компания приложих опита си в областта на маркетинга, който имам от Англия, и и се оказа в пъти по-голям бизнес от това, което преди си представях. Така изведнъж се озовах в бранша на козметиката и онлайн търговията, казва Васил Ралчев в интервю за БНР.Според младия предприемач всяка изминала година процентът на онлайн търговията расте. Допълнителен тласък дава сегашната ситуация, породена от световната пандемия.
За равносметката в края на отиващата си 2020 г. Васил Ралчев отговори на няколко въпроса.

        
Според онлайн допитване на Българската стопанска камара в периода 10 ноември – 10 декември сред 810 микро-, малки, средни и големи предприятия от страната от всички сектори 2020-а е най-наситена с бизнес негативизъм за последните десет години. И само 2% от бизнеса дават положителна оценка за бизнес климата. Каква е равносметката на „Inaessentials”

         Целият свят е наситен с това чувство. Ако разглеждаме нещата от чисто човешка гледна точка, няма как да кажа, че нещата са позитивни. Всеки ден си отиват хора, които са нечии бащи, майки, баби, дядовци – цялото това нещо се наслагва. Разграничавайки се от световния климат, от бизнес гледна точка няма как да кажа, че нашата оценка е негативна. Основният ни бизнес е онлайн и този сектор расте изключително бързо. В момента натрупваме ръст с 30% на месец. От една страна, това е тенденция в последните години – онлайн търговията да завземе голям дял от локалния пазар, но в случая този процес е двойно по-бърз, отколкото щеше да е в нормална обстановка. Конкретно нашият бранд за биологична козметика успя да достигне над 10 пъти по-голям оборот спрямо предходната година от 300 000 за 2019г. до 5 000 000 през 2020г., което само говори за вътрешния климат на компанията.
В момента
предлагаме продукцията си в 12 страни, като сами произвеждаме и дистрибутираме стоката си до крайния клиент през собствен сайт във всяка една страна.
 
Натрупаният опит, активите – най-вече по отношение на екип и дигитално присъствия,
интересът на пазара и отзивите от клиентите – всичко това ни кара да се чувстваме
изключително уверени за развитието на Inaessentials.
 
През 2021 ще бъдем във всички
27 страни членки на Европейския съюз,
както в САЩ и Русия
.

Равносметката е, че
, когато си достатъчно дързък да си поставяш огромни цели
и не се страхуваш от тях
, всичко е възможно.
Целият ни екип в България, както и международния
т ни екип, вярва, че
Inaessentials e на път да стане бранд на световно ниво
и всички цифри подкрепят тази увереност. Целта ни е прогресивно да увеличаваме всяка година доволните и връщащи се клиенти и да се съревноваваме със световно известните брандове и корпорации.

За 2021 прогнозата ни е, че ще надминем 600 000 връщащи се клиенти, което е най-важната цифра в нашия бизнес, защото именно тя го прави рентабилен.
Вярваме, че се движим в правилната посока и се развиваме
,
без да ни е страх от мечтите ни или мащаба на нашите планове.
В съзнанието ни е това, което ще бъде след 5-10-15 години и там вече нещата стават истински вълнуващи.

 

         Освен идея и визия какво още съдържа формулата за успех в България за един млад предприемач според Вас? Влязохте и в класацията на престижното сп.”Форбс” за успелите под 30 години. Как този вид реклама помогна на семейния бизнес?
        
Не съм ползвал престижното класиране във Forbes за реклама и дори не го споделихме в страниците на онлайн магазините. За сметка на това, послужи изключително мотивиращо за мен и целия ни екип. Бях най-младият сред избраните и добре си давах сметка, че едва сега започвам. Мотивира ме да си поставя още по-невероятни цели и постоянно, систематично и методично да се старая да ги изпълня, макар България да не е страна, която стимулира предприемачеството у младите хора. За жалост това е неоспорим факт. При мен този огън се запали в Англия, където самата атмосфера е на развитие – всеки около теб вярва, че всичко е възможно, а предприемачеството е по-скоро стандарт, отколкото изключение.

         Какво Ви провокира и какво Ви вдъхнови да напишете книгата „Пет стъпки към по-добър живот”, която има завидни продажби. Ще продължите ли да пишете?
        
Когато отидох да следвам своето висше образование в Англия, изпитах огромен културен шок. Тук бях свикнал със събиранията – в заведения, барове, дискотеки, общи приказки, веселба, но темите за развитие, за самоусъвършенстване не бяха на мода. Там се промених напълно, близките и приятелите ми не можеха да ме познаят и аз приемах това като нещо добро. Всичко в университета беше така устроено, че да накара човек да повярва, че всичко е възможно. В момента и аз съм фен на тази теория. Вдъхнови ме идеята, че с правилната нагласа всичко е постижимо. Тогава всеки прие с насмешка това, че заедно с приятеля ми Георги Димитров ще пишем книга. Няма да влизам в детайли колко сложно беше всичко. Ще кажа само, че когато започнеш отнякъде и работиш всеки ден с визия и вяра, нещата се случват.
Накратко, днес книгата има над 15 000 продадени копия,
вече се продава на румънския пазар, а в момента се превежда на английски
и ще се разпространява във Великобритания и САЩ.

         Кога и как решихте да се занимавате с онлайн търговия?
В края на 2018 вече бяхме създали платформата Не Бъди Посредствен, имахме над 80 000 последователи във всички социални мрежи и книгата ни беше вече готова. Тогава дойде въпросът как да я разпространяваме и единственият отговор беше: ОНЛАЙН. Сами създадохме нашия първи сайт и това беше началото на една много интересна история. В началото на 2019 приятелката ми, която учеше в същия университет, работеше допълнително на място, което не й харесваше. Реших да създам нещо, което ще я вдъхнови и заедно създадохме бранда, без да имаме представа, че всичко ще стане толкова голямо. Любопитно е как най-забележителните неща стават по толкова интересни начини.

Планирате ли инвестиции в модернизация на бизнеса и производството?
        
 Да, вече сме закупили нова производствена база и до края на 2020 работим по финализирането на проект за напълно автоматична поточна линия. Що се отнася за процесите онлайн, то винаги инвестираме в най-добрите технологии, за да автоматизираме процесите максимално. В екипа ни присъства атмосфера на постоянно развитие и винаги си задаваме въпроса “Как да правим нещата по-добре”

         Кадрите с умения са проблемен фактор за не малка част от бизнеса в България, стига се дори до „кражба” на кадри. Как Вашата фирма подбира кадрите си?
        
 Изключително внимателно, като двете неща, които търсим най-много, са мотивация и почтеност. Инвестираме изключително много време в развитието на нашите служители. До скоро аз лично обучавах хората и им отделях седмици, за да се изчистят всички малки въпроси за всяка една малка операция. Точно това, вярвам, е тайната за бързото развитие на нашия бизнес, тъй като успяваме изключително прецизно да делегираме отделните задачи. И хората, които ги поемат, до месец-два стават по-добри в тях,
отколкото ние някога сме били.

Проблемът на много предприемачи е, че не владеят изкуството на делегирането и поемат все повече и повече паразитни задачи. И в един момент стават слуги на собствения си бизнес и всяко малко нещо е зависимо от тях. Виждам подобни примери всеки ден и наистина не мога да повярвам, че се случва. Моята система за обучение е следната: Стоиш с човека една седмица и му показваш всеки ден какво да прави. Стимулираш го да задава въпроси. Втората седмица стоиш до него, докато той го прави и наблюдаваш всички детайли. Третата седмица го правите заедно. Губиш
3 седмици, но този човек образова следващите 10. Губиш 3 седмици, но си освобождаваш 3 месеца в следващите 3 години.

В началото на годината се зарекохте, че до 2025 година ще сте третият най-голям бизнес в Панагюрище. Казвате в някои интервюта, че Панагюрище ще стане център на ароматен туризъм…? Какво поддържа вярата Ви?
Най-вече вярата в мен самия. Самочувствието не идва от социалния статус, а от това, което планираме и постигаме всеки ден. Ние самите сме най-сериозният си съдия. Ако си казваш днес ще тренирам, ще свърша 1/2/3/4/5, ще отделя време на баба си и на приятелката си, на родителите си и т.н. ив края на вечерта си изпълнил всичко, започваш да си имаш доверие. Аз го правя вече повече от година, знам кой съм и на какво съм способен. Партньорът ми Георги Димитров има сходен характер. След високото самочувствие в нашите умения идват вярата в нашия екип, нашата система, нашата фирмена култура и навици. Няма да ме видите по кафета или дискотеки. Няма да съм част от малки разговори или клюки. Ценя времето си, то е инвестирано във визия за 2025, 2030, 2040 година и всяко мое действие е насочено в преследването на тази визия. Вярвам, че удоволствието от всяко пътешествие е в процеса, а не в дестинацията. И именно затова съм си поставил една почти невероятна дестинация в съзнанието, за да направя процеса наистина предизвикателен и вълнуващ. Слизайки на земята, съм изключително запознат с факта, че живеем в България и бизнесът ни може да бъде смазан по команда. Че съм изключително зависим от здравето си и това на близките ми. Че развитието на всичко това е много зависимо от човека, който аз ще избера за мой бъдещ партньор.
Но все пак движещата ми сила е друга
и
предпочитам с мечтите
си да стрелям към звездите
и да не позволявам на хората да ме свалят тук, на земята.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

2 коментара

  1. Изключително съм щастлива да прочета това! Поздравления! Има надежда за бъдещето ни, ако все повече млади хора имат тази вяра и убеденост! Горда съм, че това се случва в Панагюрище!

  2. Мариана Тухчиева

    Новото бизнес поколение Z е на ход!Няма по-голямо щастие от това да им се радваме и да им пожелаем УСПЕХ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.