вторник , 23 април 2024
Водещи новини

Честит имен ден на Тома, Томислав, Томислава…!

ДНЕС Българската православна църква почита на Свети апостол Тома, един от най-преданите последователи на Исус Христос.

 Когато след смъртта си Исус възкръснал, Тома не повярвал и поискал сам да види белезите му от гвоздеите и да постави пръста си в раните му, за да се увери във Възкресението. Христос се появил и накарал Тома да го докосне и така изразът „Тома Неверни” станал нарицателен за недоверчив човек.
Спасителят избрал Тома да стане апостол. На Петдесетница апостолите хвърлили жребий, за да разберат кой къде ще проповядва Божието слово. На апостол Тома се паднало да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия. Там той извършвал чудеса и много хора се обръщали към Христовата вяра. Св. Тома покръстил царицата и сестра й, заради което разгневеният цар го затворил в тъмница. Подложил го на страшни мъчения, но светецът винаги оставал невредим.Накрая войниците го убили пред погледа на множество негови ученици.
Апостол Тома бил изкусен строител, затова в иконите е изобразяван с дюлгерски метър в ръка, а 6 октомври е приет като професионален празник на архитекти, зидари и строители.
Имен ден днес празнуват Тома, Томислав, Томислава.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.