вторник , 16 април 2024
Водещи новини

Честит имен ден на Недялка, Неда, Недко, Неделина, Нели, Делян…!

На 7 юли Православната църква почита Света великомъченица Неделя.

Гръцката светица е родена в Мала Азия през III в. 
Oт малка родителите ѝ я запознали с истините на Христовото благовестие и тя от рано се посветила на служене на Бога, като водила целомъдрен и благочестив живот.
Много знатни младежи искали да я вземат за съпруга, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа. Заради вярата си девойката била хвърлена в тъмница, измъчвана и горена с огън. Но Господ ѝ пращал чудеса и раните ѝ зараствали.
Накрая я осъдили на посичане с меч. Преди палачът да изпълни наказанието, светата великомъченица с Божието име на уста коленичила и за всеобщо удивление отдала Богу дух. Това станало на 7 юли 289 година По-късно мощите ѝ били пренесени в столицата на Второто българско царство Търново, а св. Евтимий, патриарх Търновски, написал „Похвала на светата великомъченица Неделя“.
На 7 юли имен ден имат Неделя, Неделчо, Недялка, Недялко, Неда, Недьо, Недка, Недко, Нели, Нелина, Ненка, Ненко, Ненчо, Делян, Дельо, Делчо

Вижте още

Сбогувахме се с актьора Иван Иванов

На 3 февруари в с.Оборище близки и приятели се простиха с обичания български актьор Иван …

Един коментар

  1. Честит имен ден на д-р Неда Чобанова.Много здраве и усмихнати пациенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.