събота , 20 април 2024

Православната църква почита днес Св.мчци Мануил, Савел и Исмаил, както и Св.мчк.Манасий Габровски

Православната църква почита днес паметта на трима братя Мануил, Савел и Исмаил,

както и на СВ.мчк Манасий Габровски.
Тримата братя били родом от Персия и били възпитани от майка си в християнска вяра, а през ІV век в Персия имало вече твърде много християни. 
Персийският цар изпратил тримата братя при император Юлиан да водят с него преговори за мир. Император Юлиан в младежките си години изповядвал християнската вяра, но по-късно се отрекъл от нея и ревностно изпълнявал всички езически обреди. Той правел някакво тържество в чест на боговете, когато при него пристигнали персийските пратеници. Те не пожелали да участват в това тържество и по заповед на Юлиан били затворени в тъмница. На другия ден императорът ги повикал и ги убеждавал да се отрекат от християнството. Но те твърдо изповядвали вярата си и били подложени на жестоки изтезания, които изтърпели мъжествено, като призовавали името Божие. По зповед на император Юлиан били посечени с меч.
Когато ги посекли, станало силно земетресение. Земята се разтворила и приела в себе си телата на Св. мъченици, та да не могат враговете да ги изгорят, както бил заповядал императорът. Не след много земята изхвърлила телата на мъчениците, за да могат християните да ги намерят и по християнски да ги погребат.
Над техните мощи ставали много чудеса и доста езичници, като видели чудесата, се обърнали в християнската вяра.
Когато персийският цар чул как безчовечно Юлиан предал на смърт неговите пратеници, отправил войска срещу него. Юлиан тръгнал срещу персийското царство, уверен в своята победа, но бил разбит и сам позорно загинал за тържество на християните.
30 години след смъртта на Св. мъченици Мануил, Савел и Исмаил император Теодосий Велики построил в Цариград храм на тяхно име.

Вижте още

Жив си в нас, Апостоле!

Със свеждане на глава и минута мълчание десетки граждани на Панагюрище днес изразиха своята признателност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.