Спасовден е. Честит празник!

  • Днес Българската праавославна църква празнува Възнесение Господнe, познато в народната традиция като Спасовден.


До 40-я ден след Великото си възкресение Господ Иисус се явявал многократно на учениците Си.Разяснявал им царството Божие, отварял ума им, за да разбират Светото писание. Потвърждавал обещанието Си за идването на Святия Дух  – третото Лице на единия Бог.  Един ден Той им се явил на един хълм в Галилея и им рекъл: „Дадена ми е цялата власт на небето и Земята. Идете и научете всички народи, като ги покръствате в името на Отца и Сина, и Святия Дух. Учете ги да спазват заповедите, които съм ви оставил. Проповядвайте доброто по цял свят. И този, който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а този, който не повярва, ще бъде осъден…“
       
 На четиридесетия ден от Възкресението им се явил за последен път. Апостолите по обикновеному били на молитва, в очакване Божието обещание да се изпълни. Както били събрани, Христос се явил сред тях. „Йоан покръстваше с вода, а вие не след дълго ще бъдете покръстени със Святия Дух и ще получите сила, когато Святият Дух ви осени. Ще бъдете мои свидетели, които ще разпространяват истината в Йерусалим, в цяла Иудея и в Самария, и дори до най-отдалечените краища на Земята. Но не напускайте Йерусалим, докато не ви осени Святият Дух, защото само тогава ще бъдете готови за вашата работа. Нека сега отидем към Витания, а после ще се върнете в града“, казал им Той. И така, увлечени в разговор, Иисус ги извел от града на Елеонската планина (на около два километра от Иерусалим, до Витания, където бе възкресил Лазар). Когато се озовали на едно тихо място в планината, Той вдигнал ръце и ги благословил. Лицето му сияело и излъчвало спокойствие.  Небето необичайно много изсветляло. И както ги благославял, Той се издигнал пред очите им към небето, където един бял облак гоо скрил от погледа им. И Той седнал отдясно на Бога. Учениците стъписани гледали нагоре как Той изчезнал. Дълго след това не можели да откъснат поглед от небето. И чак тогава осъзнали, че до тях стоят двама мъже в бели дрехи.“Мъже, галилейци – казали странниците, – защо стоите там и се взирате в небето? Същият този Иисус, когото видяхте да се възнася в небето, ще дойде пак по същия начин, както Го видяхте да си отива“. Тогава учениците се поклонили пред това чудо и се помолили на Иисус.Те се върнали в Йерусалим със сърца, преливащи от радост, и останали дълго в храма да възхваляват Бога. С Възнесение Господне разказът за Иисус не свършва, нито мисията, която Той има да изпълнява в света. На своите ученици и на всички хора по Земята той остави учение за любов между хората с обещанието, че отново ще дойде.  $1·         Празникът Възнесение Господне се отбелязва от Църквата от IV-V век и принадлежи към подвижните църковни празници. С възнесението Си Иисус завърши делото на спасението. За всички повярвали в Него Спасителят откри небето, за да могат всички да станат съобщници на Неговия живот, да бъдат изкупени и спасени. Затова българският народ му е дал название с дълбок религиозен смисъл – Спасовден, Денят на Спасителя.
Източници: pravoslavieto.com  
и БИБЛИЯТА преразказана от Пърл Бък,София, 1990, с.380-381
 

Вижте още

Панагюрище отбеляза годишнината от рождението на Райна Княгиня

Днес Панагюрище отбеляза 168 години от рождението на Райна Попгеоргиева Футекова. Пред  паметника й на едноименния …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.