Водещи новини

Озонотерапията като метод за възстановяване от тежки вирусни и бактериални инфекции на всички органи и системи

Озон и витамин C е класическа стара терапия и в момента се прилага за лечение на коронавируса като допълнителна терапия, с допълнителни ефекти,

но без да има 100% лечение. Това каза в интервю по БНР през април кардиологът проф.Иво Петров, който е  национален консултант по кардиология.
В началото на май Дарик радио също публикува интервю с него, част от което oshtepan.com препечатва, тъй като повече от година 
озонотерапия се предлага и в „ДКЦ I – Панагюрище“ ЕООД /Поликлиниката/.

Истина ли е, че вирусните инфекции изчезват след озонотерапия, която разрушавала белтъчните обвивки на вирусите?
Озонът е нещо като хиперактивна форма на кислород и тази хиперактивна форма на кислорода има няколко много благоприятни ефекта върху човешкия организъм. Единият ефект е, че се получава изключително добра оксигенация, т. е. снабдяване с кислород на тъканите, тъй като третият, нестабилен атом на кислорода много бързо се отделя и насища тъканите.
Другият ефект е, че този изключително активен атом нарушава липидната обвивка на вирусите, което всъщност намалява тяхната възможност да се свързват.

На повърхността на вируса са разположени лигандите, чрез които те се свързват с повърхността на клетката гостоприемник. По този начин тази хиперактивна, бих казал, особена молекула на кислорода, оказва двойно въздействие. На всичкото отгоре стимулира и имунитета. Получава се тройно действие, което не означава, че вирусът се унищожава напълно, но се намаляват неговите свързващи способности и в някои от случаите се доказва, че се създават нежизнени вирусни частици, които имат много по-малка способност за репликации. На 100 процента нямаме излекуване от вируса, но имаме много по-малък брой вируси, които могат да се репликират и с остатъка имунитетът обикновено успява да се справи.

– В Испания прилага ли се масово този метод?
В Испания озонотерапията вече се прилага в доста болници като протокол за болнично лечение. т. е. вече не е част от изпитания и проучвания, а има много болници, които са въвели метода за стандартно приложение при пациенти, които са позитивни за COVID-19.
Има и няколко болници, като една от първите е била в Барселона, където озон се прилага профилактично дори на колеги лекари, които са на първа линия. Разбрах, че всички медици, които са минали тази профилактична озонотерапия, са били предпазени и нито един от тях не се е разболял клинично, въпреки че някои от тях са изработили антитела, т. е. били са заразени с вируса.

Освен в Испания прилага ли се озонотерапия и в други европейски страни?
Прилага се в Италия, в Германия – това е стандартна терапия за много заболявания – автоимунни, онкологични, инфекциозни. Прилага се и за рехабилитационни цели.
Озонотерапията се прилага от повече от 90 години със затихващи и нарастващи функции, в зависимост от това как са предразположени властите към нея. И не само те. През последните 40-50 години зависи и как е разположена фармаиндустрията. А тя е много неблагоразположена към озонотерапията по една много простичка причина – озонотерапията не може да бъде патентована – тя не е фармацевтичен метод.
Има и втора причина, поради която може би намалява и интересът на медицинските кадри към нея – тя е изключително евтина. Тя се нуждае от едно апаратче, което да превърне в озон медицинския кислород. Та, най-вероятно това са двете причини, а не съществени възражения от медицинска гледна точка.
Големи възражения няма, има няколко измислени, едно от които е, че методът е много рисков. И тук идва голямата уловка. Озонът във висока концентрация в средата за дишане наистина е вреден. Неслучайно има въведени международни норми. Международни норми има не защото здравните институции са накарали някого да ги прави, а защото при множество производства – там, където има заваряване или технологии, които създават волтова дъга, се генерира озон. И когато се генерира озон в големи количества, работниците имат главоболие, губят концентрация… Но всъщност, ако някой зададе въпроса: Вреден ли е озонът? Отговорът трябва да бъде: Вреден е при повишени концентрации във въздуха. Когато обаче се прилага в правилната доза и по правилната методика, той е изключително полезен.

В България прилага ли се озонотерапия извън частни медицински центрове?
Прилага се в центрове за рехабилитация и физиотерапия.
Поне аз не знам да се прилага в болнични заведения рутинно.


Какъв е проблемът озонотерапията да бъде разрешена като съпътстващ метод в лечението на пациенти с усложнения от коронавирус и при медици, които са на първа линия?
Не зная. Аз не искам да се намесвам, не искам да споря с никого. Моето мнение е, че това е изключително прагматичен метод, не бих казал на лечение, но това е метод за подобряване на физиологичните показатели на пациентите. Намирам основание той да бъде прилаган, ако не масово, то най-малко в болници, по решение на ръководството и на колегите, които се занимават с интензивно лечение. Не виждам причина защо да не се прилага, там, където може, и след съответно обучение.


Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.