петък , 19 април 2024

По-ниски пенсии ще отпуска НОИ от края на 2021 година

 С 20% по-ниски пенсии ще отпуска НОИ през последното тримесечие на 2021 г. ,

сочат прогнозите на Държавното обществено осигуряване.
Тогава жените, родени в началото на 1960 година, които ще трябва да се пенсионират,
ще получат втора пенсия от частните пенсионни дружества

Изчисленията на осигурителния институт са направени при хипотеза, че 100% от осигурените, родени след 31 декември 1959 г., ще продължат да се осигуряват в двата стълба.
Това означава, че коефициентът на заместване на пенсията от НОИ към дохода, получаван преди това, ще намалява и ще се задържи на около 34-35% до края на 2030 година. Сега този коефициент е 42%.
Възможността за прехвърляне на осигуряването изцяло към НОИ ще оказва благоприятно влияние върху коефициента на заместване на дохода от първия стълб за хората, които ще изберат осигуряване само в НОИ, твърдят от държавното ведомство.
За тях средният брутен коефициент на заместване ще бъде с около 10 процентни пункта по-висок.
 По-ниските пенсии, които НОИ ще отпуска след 2021 година за хората, които ще изберат да продължават да се осигуряват и в частните фондове, е заради планираната пропорционална редукция, тъй като част от общата вноска е била прехвърлена към частните пенсионни фондове, избрани от хората.
ИЗТОЧНИК: БНР

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.