събота , 27 април 2024

Проектът „Лечение без граници“ е победителят в националния етап на международната награда „Карл Велики“ за младежи за 2020 г.

„Лечение без граници“ е българският претендент за Европейската младежка награда „Карл Велики“ за 2020 г.

Проектът подкрепя българи, нуждаещи се от лечение в чужбина.
Той ще представя България на общоевропейския конкурс за наградата „Карл Велики“ за младежи за 2020 г. Българското национално жури избра проекта, номиниран от Марта Антонова и осъществен от екипа на сдружение „Лечение без граници“, за национален победител на 13-ото ежегодно издание на наградата. 
Журито, съставено от членовете на Европейския парламент Цветелина Пенкова (С&Д) и Атидже Алиева-Вели (Renew Europe) и от председателя на Националния младежки форум Симона Димитрова, избра проекта победител измежду 12 кандидатури. Според оценителите проектът „Лечение без граници“ е основан на Европейската здравна стратегия и допринася за прилагането ѝ без финансиране от институции, което е пример за добра практика. Той предлага подкрепа на хората в критичен момент в живота им, като обяснява на достъпен език здравословните им проблеми и им помага за справяне с изолацията. „Проектът отразява европейски ценности, като солидарност и емпатия, популяризира европейското разбиране за гражданство и предлага успешни практики за окуражаването и ангажирането на млади хора с доброволчество.“

Поради епидемията от коронавирус Европейският парламент и Фондацията за международната награда „Карл Велики“ от гр. Аахен решиха да отложат дейностите около тазгодишното издание на наградата, включително церемонията по награждаването в гр. Аахен, планирана за 19 май 2020 г. Тази позиция ще бъде преразгледана от Парламента и Фондацията след утихване на кризата. Националните победители ще бъдат своевременно информирани за взетите решения.
През 2019 г. национален победител за България страната беше проектът „European Identity Booster“,
а през 2018 г. страната беше представена от проекта „
Пътуваща изложба „Последвай стъпките“.

Лечение без граници“ е социален проект, целящ подкрепата на българи, нуждаещи се от лечение в чужбина. Освен със съвети за правата на пациентите, за дарителски кампании и възможности за финансиране на лечението, организацията обединява доброволци, които да помагат на място на болните – с превод в болницата или съвети за града, в който ще се проведе лечението. Екипът зад „Лечение без граници“ определя като своя мисия да свърже българите, които живеят в чужбина, знаят отлично езика и са интегрирани в местната общност, с пациенти, които не могат да получат животоспасяващо лечение в България. Към проекта вече са се присъединили повече от 300 доброволци в 19 държави по света, а екипът се стреми към развиване на доброволческата мрежа. В рамките на проекта са изготвени и болнични разговорници на 6 езика, които да помагат на български пациенти на лечение в чужбина в моментите, в които до тях няма преводач.

 .
 .

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.