събота , 27 април 2024

Мийте често ръцете си със сапун, за да се предпазите от коронавируса, съветва проф. Емил Воденичаров

Проникването на коронавируса става по три пътя през лигавиците – очната, носоглътката и устатаказа в предаването „Здравей, България“ проф.Емил Воденичров

 от катедра „Хигиена” Медицинския университет в София.Като главен виновник за пренасянето на вирусатой посочи ръцете, които се замърсяват. Те да се мият със сапун след събуждане, преди всяко хранене, преди взимане на лекарства, преди гримиране, след ходене до тоалетна, изхвърляне на боклука, кихане, кашляне, издухване на носа, посъветва проф. Воденичаров.
В студиото на „Здравей, България” по NOVA той съобщи, че коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко, а върху гладките повърхности остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи, като входните врати са най-опасни.
Обувките трябва да се събуват още в началото на жилищното помещение. Коронавирусът, но и други микроби, като хепатит А, се задържат по уличните настилки, подчерта проф. Воденичаров. Той каза още, че връхните дрехи трябва да се проветряват, като се слагат на закачалка и се изнасят навън. Ултравиолетовите лъчи на слънцето имат дезинфекционно действие. Три часа са достатъчни дрехите да бъдат дезинфекцирани.
Най-мръсният аксесоар е телефонът.
Учени, микробиолози от Аризона са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми, отколкото по тоалетните чинии. Това е един контейнер за зарази. Телефоните могат да се почистват с мокри кърпички или дори крърпичка, навлажнена с парфюм”, допълни Воденичаров.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.