понеделник , 13 май 2024
Водещи новини

Тодоровден е. Време за кушии, каквито ще има в село Баня. Честит прзник на имениците!

Днес е Тодоровден, познат и като Конски Великден. Празникът е в паметСветите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

 Смята се, че Св. Тодор обхожда на коня си пролетното поле да провери растат ли посевите, после забива копието си в земята, връзва за него коня, съблича девет кожуха и отива при Бога, за да моли за лято. Тодоровден се свързва най-вече с надеждата за плодородие.От векове българите смятат Тодоровден и като празник на коневъдството и на конния спорти затовасе организират кушии – конни състезания. При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените замесват обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм.После идва ред на любимото конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава, като конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа.
Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода.
Рано на Тодоровден майките изкъпват децата си, за да не ги боли глава, да не се разболяват. Преди кушията жените си мият косите с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива. 
Обредната трапеза за празника включва питка с мая, леща и супа от гъби. 
Празникът е известен и с имената Тодорова събота и Тудорица.
Имен ден днес празнуват: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.