Водещи новини

Ще гонят злите духове на 23 февруари в село Оборище

На 23 февруари от 11:00 ч. на площада в с. Оборище ще бъде разигран обичаят Рогач от кукерския състав 

при НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1912” с ръководител Иван Караатанасов. Ще гостуват кукерска група село Калугерово, Кукерски клуб „ Златните кукери“ –  село Челопеч, кукерска група от село Церово, кукерска група от гр. Калофер и Сдружение „На орището“от село Попинци.
Ще има народно веселие, греяно вино и още нещо.., обещават организаторите: Кметство село Оборище, фирма „Фаиър“ООД, НЧ „ Св.св. Кирил и Методий-1912“ и Кукерска група „ Рогач“.
Името на обичая Рогач идва от елените рогачи. Маската представлява дървена конструкция с еленски рога и глава, облечена в черги и огласяща селото с големи звънци. Както повелява традицията, той се носи само от мъже или млади момчета. Около него играят цигани и дервиши, основно мъже, облечени в животински кожи, които го пазят. 
Своеобразна кулминация на празника ще е черешовото топче, което ще гърми, но от него ще излизат гълъби. Ще бъде запален и прескачан пречистващ огън. С ритуала се слага краят на дългите зимни нощи и се гонят злите духове.

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.