петък , 19 април 2024

Грипът обхваща нови територии в България

Както прогнозира през декември 2019 г. главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, грипната вълна започна в средата на януари тази година.

От седмица всеки ден грипът обхваща нови територии в България. Вчера епидемия бе обявена в Монтана, а национални медии съобщиха, че на прага на епидемията са и в Пловдив. Там се спират детските и женски консултации, плановите операции и свижданията в болници.Критичният праг от болни е преминат в Дупница и Сапарева баня.
Шест общини, сред които Карнобат, Сунгурларе, Хисаря и Сопот прекъсват учебните занятия.
Заради увеличения брой с остри респираторни заболявания в Смолян вече са забранени свижданията в болницата, а от вчера са въведени ограничителни мерки срещу профилактични прегледи, детска и женска консултация, както и имунизациите.
На много места в страната са в сила всички противоепидемични мерки.
Според очакванията сcc закъснение от около 10 дни сме на старта на грипната епидемия. 
„Най-засегнатата група тази година е детската и юношеската. Заболеваемостта при тях изпреварва общата. Отсъствията от училищата, градините и яслите е наистина значителна. 
Голяма част от грипните заболявания ще протекат доброкачествено и сравнително бързо. За малките деца, хората с увреден имунитет и възрастните е важно да посетят своя лекар навреме”, коментира здравният инспектор пред NOVA TvВисоката температура, общата отпадналост, болки в мускулите и ставите са едни от характерните признаци на грипа, посочи д-р Кунчев.
Лекарите съветват пациентите, щом се разболеят, да се изолират, за да не заразяват и други хора.


Вижте още

Заболеваемостта от грип в област Пазарджик все още е под нивата за обявяване на грипна епидемия

Данните от последната седмица /15-21.01.2024 г./q подадени от сентинелните практики и генерирани от Информационната система …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.