четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Панагюрище ще отбележи рождението на Райна Княгиня с урок по родолюбие

Панагюрище ще почете 164 години от рождението на Райна Попгеоргиева на 20 януари с урок по родолюбие.

 Той ще бъде с деца от подготвителна група в Детска градина „Райна Княгиня” и ще се проведе в родната къща на Знаменоската, която е музей вече 70 години. Урокът по родолюбие ще започне в 10:30 часа. Половин час по-късно ще има поклонение и полагане на цветя пред паметника на Райна Княгиня, а в 11:10 часа в Исторически музей-Панагюрище ще бъде открита изложбата „Къщата на Райна Княгиня – храм на българския дух”.


Родена съм на 6 януари (
ред.бел:18 януари нов стил) 1856 г. Като станах на 7 г., бях дадена на училище, където много бързо спечелих благоразположението на тогавашната учителка , монахиня Елисавета…, защото децата се борят по половин година с азбуката…, а на мен ми се удаде някак да я науча за по-малко от месец…“пише в своята Автобиография Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, дъщеря на свещеник Георги Тасев Футеков и Нона Налбантска-Футекова.
След Панагюрище завършва елитното за времето си училище в Стара Загора и, когато се връща в родния си град, става учителка, като половината от заплатата си започва да връща на Общината за изплащане на своята стипендия, отпусната й за обучението.
Във връзка с въстанието от 1876 г., учителката пише в своята Автобиография:

Веднъж, в края на март…, след свършване на училищните занятия, … при мене дойде от името на моите съграждани човек с молба да отида в къщата на един от учителите...
Тя отива, но, когато влиза в къщата, между другите, които вижда, има непознат. Райна поздравява всички, а него пита: „С кого имам чест да се запозная и откъде сте роден?“ Отговорът му е: „Съвсем точно да ти отговоря не мога, но… аз съм този, който знае всичко и не знае нищо, т.е. аз съм просто бунтовник, а ако искаш и апостол, който проповядва на народа да се готви; тъй като скоро турците ще ни нападнат и изколят като овце“. След това той й обяснява, че и тя трябва да помогне на народа си. Показва на панагюрската девойка Карловското знаме, което е ушито от скъп плат и на него е изобразен съъс сърма разярен лъв, стъпил върху полумесец, а над главата му са думите „Свобода или смърт“. Райна Попгеоргиева казва, че ще съумее да изработи подобно и с тези думи прави стъпката, която ще реши развитието на живота й. 

„Историята на тази панагюрска девойка носи в себе си нещо, напомнящо на древногръцките или Шекспирови трагедии“, пише Хр.Дипчев през 1996 г. 
След Априлското въстание Райна Попгеоргиева е заловена от турците и подложена на тежки страдания: бита, изнасилвана и малтретирана многократно, оставена на хляб и вода повече от месец в Пловдивския затвор. След намесата на европейските дипломати Райна е освободена и изпратена в Москва, където учи 3 години медицина и става акушерка – първата дипломирана в България
Омъжва се за Васил Дипчев, който е кмет на града. Двамата имат имат 5 синове – като 4 от тях стават офицери от Българската армия – генерал Иван Дипчев, Георги Дипчев, Владимир Дипчев и полковник Асен Дипчев. Райна осиновява момиченце – Гина. През 1898 г. Васил Дипчев е избран за народен представител и семейството се премества в София. Умира скоро вследствие на политическо преследване и побой в Черната джамия и Райна остава с 3 деца, най-голямото от които е на 13 години. Работи предимно в кварталите „Орландовци“ и „Малашевци“.
Поддържа тесни връзки с Венета, вдовицата на Христо Ботев.
Въпреки влошеното си здраве, тя неуморно акушира безплатно на бедните жени, а благодарение на акуширането на дипломати и други по-богати и знатни люде, успява да издейства построяването на  Майчин дом в София – сегашния Национален център по трансфузионна хематология.
Умира в София 29 юли 1917г.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.