Водещи новини

Св.Нина равноапостолна почита БПЦ днес

Православната църква почита на 14 януари Св. Нина равноапостолна. Родена в Кападокия в края на трети век,

Нина била единствената дъщеря на римския военачалник Забулон и съпругата му Сузана. По бащина линия тя е сродница на св. Георги Победоносец, а по майчина – на Йерусалимския патриарх. Момичето било на 12 г., когато семейството й се преместило в Йерусалим. Фамилията решила да следва стриктно Христовото учение. 
Баща й бил ревностен християнин и искал да служи на Бога. По взаимно съгласие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите й се разделили, за да служат изцяло на Бога: баща й отишъл в Йорданската пустиня, а майка й била поставена за дякониса при храма на Гроба Господен. Възпитанието на малката Нина било поверено на благочестивата старица Нианфора. Нина се установила в Грузия, която в миналото се наричала Иверия. Тя успяла да положи основите на християнството в Грузия и да покръсти много грузинци. Началото било трудно, защото владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С вяра и смирение Света Нина успяла да го покръсти. След което поданиците му лесно се приобщили към православната църква. След като приела Христовата вяра, владетелят Мириан станал значима личност за православието, а Света Нина е приемана за просветителка и Небесна покровителка на Иверия (Грузия).

След като се споминала, на гроба й цар Мириан започнал да гради храм в името на Св. Георги. Светата обител била завършена и осветена от сина му цар Бакур. Храмът бил обновяван многократно, но никога не бил разрушаван, той е оцелял и до днес

Вижте още

Председателят на Общински съвет – Панагюрище Иван Лалов: Да отстояваме самоотвержено каузите Панагюрище и България!

Уважаеми жители и гости на община Панагюрище,  През април преди 148 години със своята саможертва …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.