Водещи новини

Богоявление празнуваха за първи път и жителите на Панагюрски колонии. Трима се хвърлиха за кръста в езерото

За първа година живеещите в курортното селище Панагюрски  колонии празнуваха заедно Богоявление /Йордановден/- един от трите най-големи християнски празници..

Дни преди това хората се бяха погрижили денят да бъде наистина специален и запомнящ се. Част от ледената покривка, загърнала езерото в селото, беше разбита, а ледените късове изчистени, за да се оформи достатъчно водно пространство, в което смелчаците да скочат.
Празникът започна с Велик Богоявленски водосвет, отслужен от Негово Високо Благоговенство свещеноиконом Атанас Манолов. Той пожела здраве и благоденствие на всички, поръси за здраве и хвърли кръста. Трима ентусиасти се спуснаха да го хванат. Първият късметлия път бе Тодор Василев, а вторият път
кръста хвана 22-годишният му син Тодор Василев, който преди това
се бори за християнския символ в река Луда Яна в Панагюрище.

 
Третият път кръста хвана Красимир Петров.
След края на ритуали Тодор Василев младши призова присъстващите да дарят средства, за да се подпомогне лечението на 4-годишно момченце, което има проблеми с очите. Десетки се отзоваха на призива. Младият мъж благодари и пожела на всички здраве и добруване.
Пространството се огласи от българска народна музика и жени поведоха хорото, развявайки българския трибагреник.

За Йордановден в село Панагюрски колони имаше безплатна скара и руйно червено вино. Празникът стана благодарение на организатора в ллицето на бъдещия кметски наместник Благо Шиндаров и спомоществователите: ресторант „Франел“, супермаркети „ДАНИ“ и „Решение 2″ЕООД от Панагюрище, кафе-аперитив „Бени“ в Панагюрски колони и „Винеа“ ЕООД -Перущица.
Финансовата подкрепа

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.