понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

Ще проверяват колко са издадените болнични по празниците

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева поиска от Националния осигурителен институт (НОИ) да направи справка колко болнични

са издадени в работните дни между Коледа и Нова година, информира сайтът economik.bg
По данни на Националния статистически институт (НСИ) през последните 4 години се наблюдава устойчиво нарастване на издадените болнични листове. Mрез 2014 г. те са били 2.31 милиона, през 2018 г. техният брой е 2.77 милиона, а през 2019 год. броят им надхвърли 3 милиона. 
По думите на министъра никое решение няма да е работещо, докато не се изяснят причините за явлението – дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки, или недобросъвестни работници. „Причините трябва да са точно установени, за да са ясни решенията, иначе би било само общи приказки“ подчерта тя.
Сачева съобщи, че започва подготовка за промени в Кодекса на труда за почасовото заплащане и насърчаване на гъвкавата заетост.
Темата за ръста на болничните листове в България и съмнението на работодателите, че той до голяма степен се дължи на представянето на фалшиви болнични, създаде голямо напрежение в българското общество през изминалата година. 

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.