четвъртък , 2 май 2024
Водещи новини

Какво да очакваме от високосната 2020 година?

На прага сме на новата 2020 година, която е високосна. Това означава, че в нея има 366 дни,

вместо обичайните 365.
Допълнителният ден се прибавя към най-малкия месец в годината – февруари. Високосните години са начин да се привърже календарната година към астрономическата и към сезоните. Сезоните се повтарят всяка тропическата година (времето, за което Земята, въртейки се около Слънцето, преминава между 2 последователни пролетни равноденствия). Това отнема около 365,2422 дни, така че при фиксиран календар с 365 дни сезоните биха се изместили. Това се избягва чрез вмъкването на един допълнителен ден, което увеличава годината на 366 дни. 
Правилото е от Григорианския календар, според който всички години, кратни на 4, са високосни, а изключение правят тези, които са кратни на 100 и не са високосни.
Високосната година е възникнала преди хиляди години. Още древните астрономи забелязали, че Земята обикаля около Слънцето не точно за 365 дни, а за 365 дни и 6 часа.
Терминът „високосна година“ за пръв път е въведен по времето на Цезар в Римската империя. 
Терминът „високосна година“   
Годината с допълнително денонощие получила специално наименование – bix sexus, което в превод от латински означава „вторият шести”.
СПОРЕД АСТРОЛОЗИ 2020 ГОДИНА е няма да е лесна. Някои прогнозират бедствия, други я сочат като годината, в която ще започне нова епоха.Тя ще премине под въздействието на числата 4 и 22, които вещаят както скръб, така и навлизане в тайните на живота. Има много планетарни действия в Козирог, знак, който е създаден да предизвика най-лошите ни страхове, за да можем да ги преодоляваме. Плутон, Сатурн и южните звезди са в Козирог и на 3 декември Юпитер се присъедини към тях, посочва световноизвестният астролог Гал Сасон в прогнозата си за следващата година. Ще има 6 слънчеви затъмнения, вместо обичайните 4, и едно от тях съвпада с лятното слънцестоене.
Свидетели сме и на върховно съвпадение на Юпитер и Сатурн под знака на Козирога по време на зимното слънцестоене, което явление за първи път от началото на XIX век се премества от земните във въздушните знаци. Несполуки ще ни донесе и ретроградното едновременно движение на Меркурий, Венера и Марс. И най-важното ще има рядко съвпадение на Сатурн (господаря на кармата) и Плутон (господаря на смъртта) под един знак.
Предишните пъти, когато това се случва, се разразява епидемията от СПИН, започва студената война и избухва Първата световна война.
В нумерологичен план, подчертава Сасон, 2020 година се свежда до две числа: 4 и 22, но тъй като 22 е господарско число, тя се свързва предимно с него. В нумерологията 2020-а се асоциира първо с 22, което е Господарското число, известно още като Майстор строител.
По отношение на датите, които ще бъдат благоприятни за формулиране на мечти и ще ни носят късмет, Гал Сасон отбелязва 6 януари ако решението е свързано с дългосрочна цел и осъществяването му изисква голяма дисциплинираност, 10 януари, ако искате да се разделите с някого или нещо и 25 януари – новолуние във Водолей, знакът на сбъднатите желания и началото на 2020 се счита за година на ново начало и обновяване.

Тя обаче ще започне с Юпитер и Сатурн под знака на Козирога. Юпитер символизира разширяване и безкрайни възможности и не се чувства комфортно в Козирог. Щастливата природа на Юпитер е насочена към приключения, поемане на рискове, оптимизъм и разчитане на случайността за разрешаване на сложни ситуации. Тези качества са абсолютно в противоречие със същността на Козирог – пестеливият, сериозен, стратегически знак, който не носи късмет.
Козирогът започва на зимното слънцестоене, отбелязвайки началото на най-трудния сезон… Поради тази причина Юпитер се нарича „паднал”, когато е в Козирог. Той не се проявява в пълната си сила.
Юпитер в Козирог също може да се прояви като прикрита благословия, което означава, че може би нещата ще изглеждат трудни за известно време, но това ще се окаже полезно в дългосрочен план. Юпитер в Козирог показва своето благоволение със закъснение, подчертава Сасон.  

СУЕВЕРИЯТА
В миналото се вярвало, че високосната година носи лош късмет и начинът да се предпазим от него е да носим среброПоверието за среброто е старо. Още в Древен Китай смятат, че благородният метал пази от лош късмет. У нас традицията гласи да се зашива сребърна паричка на дрехите на новородено, а зрелите хора да носят сребърен накит за късмет.
Според някои вярвания трите години, които предхождат високосната са подвластни на Слънцето и през тях се носи злато. Високосната година е под влиянието на Луната. Старият алхимичен символ за сребро е непълна луна и заради това през високосните години трябва да носим сребърни накити.
Според суевурията през високосна година не е препоръчително да се правят женитби, разводи, да се строи нов дом, да се сменя работата. Не бива да се берат гъби, смята се че през годината гъбите ще съберат много негативна енергия, която ще се отрази негативно на хората.
Не е желателно да се споделят плановете занапред с други хора, защото е много вероятно да не се реализират. 

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.