понеделник , 2 октомври 2023

Регистрираните нови случаи на туберкулоза в света са 10 милиона. Болестта е лечима и предотвратима


По данни на Световната здравна организация туберкулозата продължава да е едно от водещите заразни заболявания и един от основните проблемите на общественото здравеопазване.

 
 
През 2018 г. диагностицирани и лекувани от туберкулоза в световен мащаб са 7 милиона души – спрямо 6,4 милиона през 2017 г.
Успехите, постигнати в борбата с туберкулозата и постоянният спад на заболеваемостта са не малки, но въпреки това туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве и не трябва да се подценява.
Данните на СЗО показват, че през 2018 г. регистрираните нови случаи на туберкулоза са 10 милиона, от които 5,7 милиона – мъже, 3,2 милиона – жени и 1,1 милиона – деца. Осем държави представляват 66% от новите случаи: Индия, Китай, Индонезия, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Южна Африка. През същата година, 1,5 милиона души са починали от туберкулоза. В Световен мащаб смъртността от нея е намаляла с 42% в периода между 2000 г. и 2018 г. , а лечението й е спасило 58 милиона.
* * *
Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите). Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).
Причинител на болестта
Причинител на болестта е туберкулозният бактерий. Той се отличава със значителна устойчивост във външна среда. Особено дълго се запазва в храчките, отделяни от болните, включително и след тяхното изсъхване. В тъмни и непроветрени помещения, туберкулозният бактерий издържа до 3 г. Туберкулозните бактерии са силно чувствителни на директна слънчева светлина и загиват след 5-10 минути.
Източници и начин на заразяване
Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Малка роля, като източници на зараза, имат болните от извънбелодробна туберкулоза.
Проникването на инфекцията в белите дробове става най-често по въздушно-капков път. Храчките на болен от туберкулоза съдържат милиони бактерии. Заразяването става много лесно, когато се намираме в близост с болен, отделящ туберкулозни бактерии при кашлица, кихане или разговор. Заразата може да се пренася и чрез прахта. Възможно е и заразяване по хранителен път – през устата.
Не при всяко попадане на туберкулозни бактерии в организма на човека се развива заболяване. Практически всеки човек се среща с туберкулозни бактерии, но заболяват една малка част от хората. Около 22% от хората, които са били изложени на продължителен контакт с туберкулозната бактерия, се заразяват. От тях само една малка част – около 10%, развиват заболяването на даден етап от живота си. Дали човек ще развие заболяването или не, зависи в голяма степен от естествените съпротивителни сили на организма.
Повечето от хората остават само носители на бактериятаи никога не развиват заболяването. При тях, имунната система успява да се справи с туберкулозната бактерия и тя остава в латентен вид в организма, т. нар. латентна туберкулозна инфекция. Такива хора не могат да заразяват с туберкулоза други хора, но биха могли на даден етап, в резултат на влошаване състоянието на имунната система, да развият активна туберкулоза.
Латентната туберкулозна инфекция се установява основно с наличието на хиперергичен кожен туберкулинов тест на Манту, при отсъствието на клинични, микробиологични и лабораторни белези за активност. Лечение при латентната туберкулоза се предприема за да се предотврати развитието на активна туберкулоза в бъдеще.
Рискови фактори
$1·                     Непосредствен контакт с болен от туберкулоза
$1·                     Злоупотреба с алкохол, тютюнопушене
$1·                     Съпътстващи хронични заболявания
$1·                     Намалени защитни сили на организма поради различни причини
$1·                     Пребиваване продължително време в затворени колективи /затворници/
$1·                     ХИВ позитивни лица
Симптоми на туберкулоза
$1·                     Кашлица – тя е характерен симптом, особено когато присъщата за пушачите „тютюнджийска кашлица” се променя
$1·                     Храчки  – с наличие на кръв
$1·                     Повишена температура – продължително температурно състояние
$1·                     Нощно изпотяване
$1·                     Болки в гърдите – засилващи се при дишане и кашлица
$1·                     Отпадналост и безсилие
$1·                     Безапетитие
$1·                     Отслабване на тегло
Понякога болестта може да се развие незабелязано. През този „скрит период” заразата прониква в голям брой хора, които живеят, работят, учат или са в контакт с болния. Новите болни също са източник на зараза и те могат да заразят други. Установено е, че за една година болен може да зарази 20 души, ако не се лекува.
Профилактиката на заболяването включва
• Имунизация с БЦЖ ваксина
• Укрепване на имунната система чрез пълноценно хранене, редовно спортуване и закаляване
• Отказ от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол
• Отказ от употребата на наркотици
• Поддържане на добра лична и обществена хигиена
• Премахване на източниците на инфекция от обкръжаващата среда
• Консумиране на хранителни продукти (месо, мляко и яйца) след гарантирана термична обработка.

Вижте още

Световен ден на динята е

3 август е обявен за Световен ден на обичания плод. Любопитно е, че има над …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.