Водещи новини

Панагюрец съди Общината заради тормоз с улица

 

Йордан Ферков живее на ул.“Одрин“ в Панагюрище от десетилетия. Къщата е строена

 през 1984 г. на мястото на старата къща, строена през 60-те години на миналия век. Понеже мястото е доста стръмно, още през 1964 г. е построен и каменен дувар от едната страна, която е на граница с ул.“Одрин“.
Проблемите за Йордан Ферков и семейството му започват през 2013 г., когато Община Панагюрище започва работа по асфалтиране на улица „Одрин“. За да отговаря улицата на стандартите, се наложило отчуждаване на имот, собственост на Йордан Ферков. Между него и местната изпълнителна власт възниква сериозно напрежение заради отчуждаването на имота и в крайна сметка не се стига до такова. Общината дава документ, че имотът не е отчуждаван и собственикът не е възмезден. И започва направата на улицата, като вместо стандартните 6 м, я оформя с широчина 4.50 м, без да прихване скатовите води, които водят до натоварване на пътя. Голяма част от улицата е афалтирана, тротоарните плочи са положени. 
Минава известно време и проблемът на Йордан Ферков се задълбочава, защото натоварването по асфалтираната вече улица „Одрин“ води до сериозно изкривяване на тротоарните плочи пред къщата му и напукване на каменния му дувар. И той започва да си търси правата от Община Панагюрище. Пише писма, търси отговори, сезира контролните органи, иска експертиза и стига до решението за съд.
Първата експертиза излиза със заключението, че проектът по направата на улицата е изпълнен. Йордан Ферков НЕ СЕ СЪГЛАСЯВА с това заключение, тъй като в проекта е заложена 80-метрова подпорна стена, която трябва да хване скатовите води и да спре налягането от ската над къщата. Но от тази подпорна стена не е направен и метър. И Йордан Ферков завежда дело срещу Община Панагюрище, като настоява за независима експертиза от директора на „Водоканал проект“ – Пловдив. Такава експертиза е направена и тя доказва, че проектът НЕ Е ИЗПЪЛНЕН. Потърпевшият панагюрец завежда второ дело в Административен съд – Пазарджик, който обаче не признава заключението на втората експертиза и назначава своя. Да, но съдебната експертиза съвпада с тази на „Водоканал проект“ – Пловдив. Освен това НЯМА и издадено удостоверение за въвеждане на улицата в експлоатация.
През 2017 г. кметът на общината г-н Никола Белишки издава ЗАПОВЕД на Йордан Ферков да направи подпорната стена и целия път с изготвен проект от техническо лице?!?! Потърпевшият жител на община Панагюрище не приема заповедта и стига до Върховен административен съд, където делото по казуса е на 24 октомври 2019 г – три дни преди изборите за местна власт.
Решението на съда НЕ Е В ПОЛЗА на Йордан Ферков, тъй като с писмо Община Панагюрище уведомява ДНСК на 23 октомври 2019 г., че строежът на ул.“Одрин“ в Панагюрище е спрян на 10 юли 2013 г. във връзка с неосигурени прилежащи терени и липса на финансови средства. Документът е подписан от временно изпълняващата длъжността кмет на Община Панагюрище г-жа Галина Матанова и работещите в отдел „ТСУ“ в Общинска администрация – Панагюрище.
Така казусът с улица „Одрин“ в Панагюрище започва да става все по-заплетен и по-интересен. И възниква въпросът как така хем строежът на улицата е започнат, пък после е спрян, че няма предварително отчужден терен, хем живущият на тази улица Йордан Ферков трябва да й прави подпорна стена със собствени средства??? 

Вижте още

Община Панагюрище БЛАГОДАРИ на жителите си за съпреживяното на Трети март

Уважаеми жители на община Панагюрище, Благодарим Ви за съпричастността и споделеното вълнение на националния празник …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.