Водещи новини

Гимназисти на СУ „Нешо Бончев“ се върнаха от културен обмен в Румъния

От 22 до 30 септември възпитааниците на СУ „Нешо Бончев” Александра Мазнекова (10 кл.) , Петя Врагова (10 кл.) и Миглена Спасова (11 кл.) 

активно участваха в младежкия обмен „Опознай традициите“, програма Еразъм+/ Младежта в действие в Румъния – Оглинци, Неамт (организацията е в град Яши).
Проектът обединява четири организации от Македония, Румъния, България и Испания, като цели споделяне и научаване на повече за традициите и културата на участващите страни. Тридесетте участници (македонците не са успели да се включат) са стимулирани да съхраняват и популяризират местните традиции.
Проектът подтиква младите участници в обмена да станат по-мотивирани и осъзнати, че имат гражданска отговорност да съхраняват и популяризират местните традиции за включване на младите хора в неравностойно положение и градските райони, да развиват непрекъснат диалог между поколенията, между нациите за утвърждаване на общностите в европейското пространство и тяхното туристическо, икономическо и културно развитие.

Младите хора са обменяли знания в разнообразни дейности и културни прояви, чрез които са се проявили като активни граждани в поддържането и подобряването на местните традиции в техните общности. Тe са развили умения за изследване, представяне и популяризиране на местните традиции.
На българската вечер участниците от СУ „Нешо Бончев“ – Панагюрище умело са замесили баница със сирене; представили са български хора, традиции и обичаи, облечени в народни носии; завързали са на партньорите си плетени гривнички с цветовете на българския трибагреник, раздали са розови мускалчета и български лакомства.

Техният учител г-жа Силвия Бобекова сподели, че чрез този проект нашите момичета са осъзнали, че традицията е инструмент за намиране на етническа идентичност, контакт с ценностите на предците им.
С участието си в проекта младите хора разбраха
 колко е важно да познаваш собствената си култура и да зачиташ културната ценност на другите, повишиха самочувствието си, подобриха своите езикови и комуникативни умения, научиха се да приемат другите.

Гимназистите в СУ “Нешо Бончев“– Панагюрище ежедневно преследват нови възможности за участие в европейски проекти, които безспорно развиват у тях трансверсални умения за справяне с предизвикателствата на 21-ви век и разнасят славата на града ни из Европа, подкрепяни от техния учител по английски език Силвия Бобекова.
 

Вижте още

Днес църката почита Св. Сава Освещени

Православната църква посвещава 5-ти декември на светеца Св. Сава Освещени, построил в края на живота …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.