Водещи новини

Отбелязваме Световния ден за превенция на самоубийстата с инициативата „С велосипед около света“

На 10 септември отбелязваме Световния ден за превенция на самоубийствата, обявен за такъв от Световната здравна организация през 2004 г. 

Тази година денят ще се отбележи с инициатива „С велосипед около света“. Всеки, който желае, може да подкрепи Кампанията на Международната асоциация за превенция на самоубийствата /International Association for Suicide Prevention – IASP/, като се регистрира на страницата й.
Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) средно 3000 души дневно правят опит за самоубийство. Всяка година близо 1 милион души слагат край на живота си.
Суицидното поведение есериозeн проблем на обществото и превенцията на самоубийствата трябва да стане важна част от общественото здравеопазване.Важен момент е контролът на рисковите фактори на средата.
Сред тях са: нисък социално-икономически статус, ниско образование и безработица, социална изолация. Моделът на семейството и негативните преживявания през детството също са определящи – злоупотреба с алкохол и наркотици, домашно насилие, раздяла или смърт на родител и др. Рискови фактори се явяват ниската индивидуална способност за разрешаване на проблеми, чувството за малоценност и несигурност, психичните разстройства.
Когато суицидните мисли се очертаят като единствен начин за излизане от кризисни житейски състояния, налице е сериозен риск за опит за самоубийство или за самоубийство.
Най-важният аспект на всяка суицидна профилактика е ранното разпознаване на дистреса. Положителната самооценка предпазва от психически дистрес и дава възможност за справяне с трудни житейски ситуации.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.