Водещи новини

Почти 71 милиона лева ще струват на данъкоплатеца изборите за местна власт наесен. Член на СИК ще получава по 80 лева за работата си

Със свое постановление Министерският съвет одобри план-сметката за разходите по подготовката

и произвеждането на първи и втори тур на изборите за общински съветници и за кметове през 2019 година през октомври.
Одобрените средства са в размер на 70,7 млн. лева. С тях ще се финансират дейностите по организационно-техническата подготовка и произвеждането на изборите, които включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; купуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на общинските и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване; организиране на места за гласуване в държавните училища и др.
Част от необходимите средства за финансиране на одобрените с план-сметката разходи ще се осигурят от предвидените в централния бюджет за 2019 г., а останалата част чрез преструктуриране на разходите/трансферите по централния бюджет, съобщиха от Пресслужбата на Правителството.
Преди 4 години за местните избори бяха разходени 50 милиона лева. Разликата от 20 милиона лева идва от разликата в заплащането на членовете на общинските избирателни комисии и секционните избирателни комисии. През 2015 г. председател на СИК е получавал по 64 лева, а на тазгодишните избори ще получава по 100 лева. Всеки член на СИК пък ще получи по 80 лева сега, а не 48 лева както преди 4 години.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.