понеделник , 6 май 2024
Водещи новини

Спешни мерки срещу безстопанствените животни по пътищата в област Пазарджик разпореди областният управител

Във връзка със зачестилите сигнали за безстопанствени животни, които са оставени без надзор в обхвата или в близост до републикански и общински пътища,

на 10 юли областният управител Стефан Мирев проведе работна среща с представители на ОДМВР – Пазарджик, ОДБХ – Пазарджик и Община Батак
По време на срещата бяха коментирани конкретни случаи с безстопанствени коне на територията на община Батак, за които многократно са получени сигнали в РУП = Пещера и на телефон 112. Регистрирани са и случаи с безстопанствени крави и кучета, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Пазарджик. 
Необходим е стриктен контрол от страна на ОДБХ в координация с общините и органите на МВР, каза по време на срещата областният управител Стефан Мирев. В летния сезон пътят Пещера-Батак е много натоварен и опасността от настъпването на пътно-транспортно произшествие между МПС и внезапно изскочил кон на пътя е постоянна, алармираха от МВР.
Ангажимент на общините е да осигурят места за транспортиране и задържане на животните до явяването на собственика, както и определянето на общински служители, които да работят съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност, уточниха от ОДБХ- Пазарджик.
Със Заповед на областния управител ще бъдат разпоредени конкретни мерки за изпълнение от страна на институциите, които предвиждат:
          сформирането на междуведомствени комисии с представители на МВР и ОДБХ във всяка община, които ще извършват проверки на място;
          актуализиране на общинските наредби за отглеждане на животни;
          определянето на място/помещение, в което да бъдат транспортирани и задържани безстопанствените животни;
          провеждане на разяснителна кампания от отговорните институции сред собствениците на животни във всяка община на област Пазарджик.

Вижте още

„ОПТИКС“ АД за поредна година сключи дарителски договори с Община Панагюрище и Община Стрелча

По традиция всяка година „ОПТИКС“ АД подкрепя събития и дейности в сферата на културата, образованието …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.