Водещи новини

Откриха официално паметната плоча на Атанас Сугарев – Учителя в двора на Исторически музей – Панагюрище

 

На знаковата дата 20 април избраха да открият паметната плоча на своя дядо внуците и родствениците на Атанас Сугарев – Учителят.

 Той отдава 60 години от своя живот на родния си град Панагюрище, като му завещава ценно книжовно и духовно богатство – около 900 страници – за да се знае и помни. Проучвателната си дейност за миналото извършва безкористно и безшумно, воден единствено от любовта си към Панагюрския край.

Начало на скромната церемония  по откриване на плочата на Мемориалната стена в двора на Исторически музей – Панагюрище даде гордата внучка на Учителя Василка Сугарева. Тя благодари на председателя на СБП Боян Ангелов за инициативата, на панагюрци за подкрепата и на Общински съвет – Панагюрище за решението паметната плоча да я има.
Актьорът Георги Радомиров, ученик на Атанас Сугарев, изпълни стихотворението на Димчо Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща“ („Скрити вопли“), под съпровода на Андрея Манев. Той изсвири емблематичната за всеки българин мелодия „Я ками ми, облаче ле бяло“.

След това Андрея Манев изсвири и една от любимите си творби „Песента на славея“ на Григ,
сравнявайки и Атанас Сугарев като славей.
За общуването си с Учителя спомени сподели Мария Бегова, която за първи път се среща с него, когато е дете. Той бе „сияние, което поразяваше“, и сякаш бе призван от съдбата да продължи възрожденския стремеж за духовно издигане на Панагюрище, каза Мария Бегова. Тя припомни част от заслугите на Сугарев към потомците, като открои музейната сбирка в читалището и книгите. Атанас Сугарев е пример за незлобливост, почтеност, откритост и всеотдайност за служене, заключи Бегова.
 
                              Сред нея стихотворението си „Родът“ прочете поетът Иван Станчев
    Всеки род с кармата си,
    та и рода на Сугареви.
    Господ ги е качил на рамото
    редом
    с чер гълъб и бела врана.
   Другото е мижи да те лажем –
   дяволчета скубят душата ни.
   Кой от кой бил по-важен
   са глупости
   магарета сме, самар е душата.
   Да цъфва насред страдания
   венецът трънен на кръста.
   Роде, с теб е свети Атанасий,
  та вярвай – 
  с творчество сме безсмъртни!

Топли думи за Атанас Сугарев – Учителя, каза и кметът на община Панагюрище Никола Белишки, който поднесе цветя пред паметната плоча. В знак на почит цветя поднесоха председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, „Асарел-Медет“ АД, Общинска библиотека „Стоян Дринов“.
 
Накрая Атанас Сугарев, най-големият внук на будителя, благодари на присъстващите, като ги прикани с по чаша вино да почетат паметта на дядо му. Всеки от уважилите поканата получи като подарък по една книга от издадените общо три с творчеството на Учителя.

Вижте още

Рекорден брой участници ще има на Националния фестивал „Родолюбие“ в Панагюрище

На 20 и 21 април  в Панагюрище ще се проведе XIХ-ото издание на Националния фестивал …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.