Водещи новини

За любовта, виното и сексуалното здраве ще си говорят читалищни дейци от областта в Пазарджик

„Любов, вино и сексуално здраве – тема за читалищни беседи“ е семинарът, организиран от Център „Читалища“ – Пазарджик

за професионалната общностс лектори от РЗИ. Форумът ще се състои на 8 февруари от 11.00 ч. в читалище „Христо Ботев-1897 г.“ в областния град. Поводът е Денят на влюбените Свети Валентин и Празникът на виното, отбелязвани на 14 февруари. Целта е читалищните служители да опреснят и надградят знанията си по вечната тема за любовта – съзидателна, вдъхновяваща, даваща живот, но и безопасна, за да продължат сред местните общности дискусиите по значимите здравно-социални въпроси, като информират и формират нагласи в посока грижа за собственото здраве и контрол на рисковете.
В тази връзка, на 8 февруари пред читалищните секретари и библиотекари ще бъде представена не само медицинската страна на въпроса за любовта, но и психо-социалния му аспект.
Екипът от обучители ще бъде мултидисциплинарен, като ще включва и психолог.
            Извън полемиката Свети Валентин или Трифон Зарезан любовта и виното са свързани с живота и са преплетени философски, биологично и традиционно в българския фолклор, в нашите бит и култура. Всеки празник на любовта към нещо или някого предполага и тост за здраве с….чаша червено вино. Такъв ритуал битува и при раждането на новия живот. Много са народните рецепти и церове, включващи в състава си вино – червено, сгряващо тялото и стоплящо душата. Но и любовта и виното, както и всичко друго, крият рискове. Основните правила и принципи за безопасност и здравословност в свързаните практикии модели на поведение ще са предмет на здравно-информационното занятие на 8 февруари.
            На семинара за читалищните работници от областта ще присъства и директорът на дирекция „Обществено здраве“ в РЗИ д-р Светлана Михайлова.
            Очаква се във времето около 14 февруари читалищните институти да използват ресурса си и от своите трибуни да се включат в кампаниите за сексуалното здраве, особено на младите, като говорят за опасностите и информират за протекциите. Възможностите са много, ангажираността – висока, читалищната креативност – голяма.

Вижте още

Въвеждане на противоепидемични мерки в област Пазарджик се очаква от 26 януари до 3 февруари

Областният управител Валентина Кайтазова и главният секретар на РЗИ Пазарджик д-р Зоя Шошева проведоха на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.