Водещи новини

Откриха официално производствената площадка на „Микро Оптикс Юръп“. Лентата преряза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев

 До края на 2019 година над 280 души трябва да работят във фирма „Майкро Оптикс Юръп“ – най-новата производствена площадка на „ОПТИКС“ АД.

Това заяви инж.Петър Чолаков, управител на „Микро Оптикс Юръп“, пред множество гости в Деня на инвестициите – 5 февруари, преди да бъде прерязана лентата. Фирмата е за микро-оптични елементи и възли и е основана през 2017 г. съвместно с частния американски фонд DWHP. Започва производствената си дейност през 2018 г. със 149 души, като към момента в нея работят над 210 човека,
разказа инж.Петър Чолаков.

Той сподели, че това е най-изстраданият в емоционален план проект, но предприетата стъпка си е заслужавала. Преди 2 години българската компания тръгва с недоверие към предложението на американските партньори, но успешният им опит, финансовата им и методическа подкрепа мотивира мениджърския екип на „ОПТИКС“ АД.ръп“
Инвестицията в оборудване на „Микро Оптикс Юръп“ през 2018 г. надхвърля 2 милиона лева, а през настоящата 2019 г. в машини ще бъдат инвестирани още над 5.5 миилиона лева, каза инж.Петър Чолаков. Той съобщи, че в края на 2018 година америкаанските партньори са решили да закрият две от производствата си отвъд Океана /в САЩ и Канада/ и да ги прехвърлят в България.
Голямо предизвикателство пред бизнеса са кадрите, не скри управителят на „Микро Оптикс Юръп“,
чиято рзгърната площ е 4500 кв.м.

Със стратегическата цел, сградния фонд, инвестицията и пазара на продукцията гостите запозна изпълнителният директоор на „ОПТИКС“ АД инж.Иван Чолаков. Той изрази надеждата районът в този край на Панагюрище да се оформи като световен център на микрооптиката и ендоскопията. Във връзка с кадровото осигуряване на бизнеса, изпълнителният директор на „ОПТИКС“ АД изрази мнение, че Министерството на образованието и науката трябва да подготвя първото ниво специалисти, а следващият етап да бъде продължен от бизнеса, но с методическа подкрепа на МОН. Ние сме технически  хора, липсват ни педагогиката и организацията, призна той.


Колко трудности преживяхме през пооследните 30 години!? Колко трудности преживяха бизнесът и образованието!? Така започна краткото си приветствие министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той запозна присъстващите с проектите и програамите на МОН и подчерта, че връзката между пазара на труда и пазара на образованието трябва да бъде още по-добра. Висока оценка за постигнатото между бизнеса и местната власт даде кметът на общината Никола Белишки.
Лентата на новата производствена площадка прерязаха просветният министър Красимир Вълчев, изпълнителният директор на „ОПТИКС“ АД инж.Иван Чолаков, управителят на „Микро Оптикс Юръп“ инж.Петър Чолаков и кметът Никола Белишки.
Сред гостите на церемонията бяха областният управител Стефан Мирев, председателят на Общински съвет – Панагюрище Христо Калоянов, зам.-кметът по хуманитарни въпроси Галина Матанова, акад.Стефан Воденичаров, бизнесмени…

В 20-годишната история на „ОПТИКС“ това е втората стратегически важна крачка в развитието на компанията след основаването през 2004 г. на съвместното предприятие за ендоскопска оптика и техника „Шьоли-Оптикс“.

Вижте още

Работни места има в изобилие в общините Панагюрище и Стрелча, желаещите за работа са кът

Дирекция „БЮРО ПО ТРУДА”  – Панагюрище съобщава, че къъм 6 март свободните работни местаза специалисти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.