понеделник , 20 май 2024
Водещи новини

ХИВ/СПИН – знаем ли достатъчно?

Историята
На 5 юни 1981 г. за първи път се изнася информация за регистрирани необичайни инфекции сред хомосексуални мъже от Лос Анжелис, Сан Франциско, Ню Йорк и други големи американски градове
.

В края на годината медицинските специалисти свързват инфекциите с общо увреждане на имунната система, което през 1982 г. условно е наречено СПИН.
В наши дни се знае, че СПИН се предизвиква от вирус, открит през 1983 г. във Франция от професор Люк Монтание и екипа му. Професорът изолира вируса и го наименува ХИВ. През следващата 1984 г. е разработен тест за откриване на ХИВ-антитела.
През 1988 г. в Лондон се провежда среща на здравните министри, които се обединяват около идеята за сътрудничество в борбата със СПИН и по този повод 1 декември е обявен за световен АНТИСПИН ден. Идеята на Световния ден за борба със СПИН е да се привлече общественото внимание върху последствията от епидемията. Червената панделка е международен символ на солидарност към хората, живеещи с вируса на СПИН от 1991 г.
Проектът за червената панделка е създаден от организация в Ню Йорк, която събира
художници, имащи за задача да създадат символ на борба с болестта.
Червеният цвят на панделката символизира кръвта и опасността, а насочените надолу краища на панделката се свързват с отиващия си живот.
***
ХИВ
ХИВ е вирус, който атакува имунната (защитна) система на човек, така, че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. ХИВ (HIV – Human Immunodeficiency Virus) e вирусът, който причинява СПИН.
Научно казано ХИВ означава: Човешки Имунодефицитен Вирус.
Човешки: означава, че този вирус може да инфектира само човешки същества.
Имунодефицитен: означава, че вирусът намалява ефективността и способността на имунната система да функционира правилно. ХИВ поразява органите и клетките, които осигуряват способността на организма да се защитава срещу външни болестотворни бактерии, вируси, гъби, както и да контролира процесите, които водят до злокачествени заболявания.
Вирус: означава изключително малък по размерите си агент, който не може да се самовъзпроизвежда. Той се възпроизвежда само, когато превзема човешките клетки.
***
СПИН
Синдром на придобита имунна недостатъчност
Синдром – съвкупност от физически признаци и симтоми, в основата на които е общо болестно състояние.
Придобита – възникнала след раждането, а не унаследена.
Имунна – синдромът засяга имунната система, която при нормално функциониране отблъсква болестотворните организми, бактерии, вируси.
Недостатъчност – имунната система не може успешно да се бори с инфекциите и болестите, които я атакуват.
СПИН се развива при инфектирани /заразени/ с вируса ХИВ. Инфектираните хора се наричат серопозитивни или вирусоносители. След инфектиране с ХИВ, човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма.
***
ХИВ-инфекцията е бавно развиващо се и прогресиращо заболяване, което преминава през няколко стадия, докато причини СПИН.
1.Остра ХИВ-инфекция – това е периодът от 2 до 4 седмици след заразяването.
Появяват се неспецифични симтоми. Най-често оплакванията са подобни на настинка: висока температура, болки в гърлото, увеличени лимфни възли, обриви по кожата, отпадналост, главоболие. Продължителността на оплакванията е около две седмици, след което отшумяват.
Ако заразен се тества през този период – тестът му ще излезе отрицателен или неопределен.
2. Сероконверсия (прозоречен период) – период средно от 1 до 3 месеца след заразяването организмът започва да образува ХИВ антитела. Антителата са специализирани клетки и разтворими протеини, които отбраняват организма срещу вируса и целят да намалят неговото количество в кръвта. Ако в този период се направи тест за ХИВ, той ще бъде позитивен. ХИВ позитивният резултат все още не означава, че човек е болен от СПИН.
3. Безсимтомен стадий – в следващите години (8 – 10) човекът е вирусоносител – заразен, но няма оплаквания и се чувства здрав. Някои хора може да имат увеличени лимфни възли. В този стадий единственият начин човек да разбере, че е заразен, е да си направи тест за ХИВ.
4. СПИН – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. В тази фаза организмът е податлив на всякакви видове инфекции, паразити, вируси или бактерии, които обикновено не могат да предизвикат болест у здрави хора. Човек умира.

ЗАРАЗЯВАНЕ С ХИВ
Заболяването се предава от човек на човек. ХИВ се съдържа в повечето течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването.
Човек се заразява при пряк контакт с някоя от тези течности на човек-носител на вируса.
Основните пътища за заразяване са три: сексуален, кръвен и вертикален.
Сексуален:
Инфекцията може да се предаде при сексуален контакт с инфектиран партньор – мъж или жена.
Всеки сексуален контакт без предпазни средства – презерватив, излага човек на риск от заразяване. Опасност от заразяване има при всички видове секс: вагинален, орален и анален. Най-висок риск от заразяване с ХИВ има при анален сексуален контакт поради лесната ранимост на лигавицата в областта на ануса и честото й разраняване.
Кръвен:
Съдържанието на ХИВ е най-високо в кръвта в сравнение с другите телесни течности, следователно контакт с кръв на заразен човек крие най-голям риск от заразяване.
Най-често инфекцията се предава при общо използване на игли и спринцовки.
Вертикален:
Възможно е предаване на ХИВ от бременна жена на бебето й както по време на бременността чрез общата кръвоносна система, така и в хода на ражданета или при кърмене.
Как не може човек да се зарази с ХИВ?
Заразяване с ХИВ е възможно само при гореизброените начини.
Не може да се заразиш с ХИВ при:
* Целувка, прегръдка, галене, ръкостискане;
* Кашлица, хрема;
* Използване на общи прибори за хранене;
* Ухапване от насекомо.
ХИВ не се пренася по въздуха или чрез храна, защото е неустойчив вирус, който не може да живее дълго извън човешкото тяло.

Предпазване от ХИВ
Единственото за момента ефикасно средство за предпазване от ХИВ е използването на презервативи при сексуални контакти. Желателно е да се избягват сексуалните контакти със слабо познати хора и с хора, които имат много партньори.
ИЗТОЧНИК: Пресцентър на РЗИ – Пазарджик
 

Вижте още

Търсене на решение на проблеми, но и желание за доброволчество в приемните дни на кмета

Недоволство от предоставяните през последните години социални услуги на деца с увреждания;  жалби заради липса …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.