Водещи новини

Урок по родолюбие на тема „Непобедимият Дели Дело“

      

На 2 януари школници от СУБ”Васил Левски” – гр.Стрелча с командир подполковник Михаил Неделев имаха урок по родолюбие в местния музей.

На урока присъстваха и техните родители.
Всички бяха посрещнати от директора на музея г-н Андон Божков, който изнесе доклад на тема за „Непобедимият Дели Дело”.
    На  2 януари 1826 година  е роден Недельо Стойнов или, както го знаят всички стрелчани, – Дели Дело. Той е един от най близките съратници на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Животът му, макар и не дълъг, изпъстрен с ярки събития, познал горчивините на загубите и сладостта на победите, минава под много знамена. Но на всяко от тях вятърът на времето гали с грубата си, неподкупна длан един разярен български лев и дипли гордите и страховити думи „Смърт или свобода”. Още три ясни, категорични и съкровени думи „Чиста и свята република” съпътстват живота на Недельо Стойнов. Думи, произнесени от човека, на когото вярва до сетния си дъх.
          Недельо Стойнов е роден в село Стрелча, скътано в полите на Средна гора близо до Панагюрище и Копривщица. За  годините си знае твърде много: отначало учи в местното килийно училище, а по-късно се отдава на търговия, която му не само му носи сполука, но пък отваря по-широко очите му за турските своеволия и народните страдания, тъй като го принуждава да пътува из околността.
Буен, непокорен по природа, той не оставя нито едно турско издевателство ненаказано – на всеки удар отговаря с удар и бързо си спечелва славата на закрилник. Ответната реакция е закономерна: властта го преследва, затваря, предупреждава, измъчва. Вместо да го сломят обаче, тези преследвания го изпълват с решимост и твърдост, убеждават го в безсилието на потисника.
         Нещо трябва да се е случило през далечната 1859 година в живота на Дели Дело. Днес може само да се гадае какво е то. 
         Възможно е в годините, прекарани в търговия по големите градове Татар Пазарджик, Пловдив, Одрин и Стамбул, да е имал възможност да слуша огненото слово на бъдещия Апостол. Преки свидетелства обаче отсъстват или са твърде слаби.
Добре се познава и подържа връзка с руския вицеконсул в Пловдив Найден Геров.
               Подполковник Неделев допълни с няколко изречения разказа на г-н Божков за своя прадядо. Той подчерта, че до сетния си дъх Недельо Стойнов служи неотстъпно на думите на Апостола: „Чиста и свята република” и ги предава на своите синове Стойно, Бойчо, Никола и Владимир, участвали в Априлското въстание 1876 год.
Най-добрите школници бяха наградени от командира на батальона с почетни плакети „За активна обществена дейност и военно-патриотична подготовка”. Получиха ги:
1. Серж. школник  Мария Кръстева Илкова
2. Серж. школник  Надя Нешкова Иванова
3. Школник Младен Нешков Иванов
4. Школник  Гергана Кръстева Илкова

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.