вторник , 23 април 2024
Водещи новини

Бътовските самодейци представиха пред публика спектакъла „Всеки си го може“, който е по проект „Пловдив 2019“

С успех премина ДНЕС в Пазарджик представянето на новата продукция на Народно читалище „Никола Вапцаров-1927” в село Бъта, община Панагюрище.

Както съобщихме преди дни, самодейците поканиха на гости читалищни деятели от цялата област и им подготвиха забавна предпразнична среща с проекта си „Всеки си го може“, разработен с финансовата подкрепа на фондация „Пловдив – европейска столица на културата“ и фондация „Пловдив 2019“. Партньор на проекта бе РЕКИЦ-Пазарджик.
Възстановка на сюжета „След жътва на мегдана“ направиха 27 самодейци на възраст от 8 до 70 години.

в Залата на архитектите на Община Пазарджик. Възстановката не бе основният елемент в сценария, разработен като своеобразен модулен workshop, защото публиката стана съучастник, като разучи една песен и един специфичен местен танц. Първите, които скочиха от столовете си, получиха кърпи за глава с фолклорни елементи, а накрая мсички хапнаха от баниците и погачите, подготвени от бътовските домакини, овкусени с шарена сол, която е запазена марка на селото.
Сценична сюита частично представи и спецификата на местния традиционен празник „Рогач“ с присъствието на трима кукери с впечатляващи автентични маски.
 

19-те момичетата и момчетата заедно с 8 възрастни самодейци разиграха забавен и увличащ сюжет, но се и постараха да научат своите гости, които се справиха прекрасно.
Музикалното оформление бе с жива музика, изпълнявана от професионалисти, възпитаници на АМТИИ-Пловдив.

Продукцията на самодейците е подходяща за включване в празнични събития на фирми и организации от всякакъв характер, защото е замислена като тим билдингова програма, в която публиката е не зрител, а участник в спектакъла, разказа кметът на Бъта Георги Александров.
С тази нова роля самодейците от НЧ „Н. Й. Вапцаров- 1927“ се справиха отлично и са готови да предоставят сценария и новото си ноу хау на всички свои колеги.

Източник и снимки:
Георги Александров, кмет на село Бъта

Вижте още

До 31 март е записването за конкурса „Оборище – факел на свободата“2024

Деветият  Национален конкурс за изпълнение на революционна поезия и проза  „ОБОРИЩЕ – ФАКЕЛ НА СВОБОДАТА” …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.