Водещи новини

Паметта на поета Богдан Овесянин почетоха учители и ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в гр.Стрелча

Учители и ученици от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ – гр.Стрелча днес почетоха паметта на поета Богдан Овесянин, който е първият директор на Стрелчанската гимназия.

Богдан Овесянин е псевдоним на Тодор Кръстев Натов. Той е роден на 11 октомври 1908 година в Панагюрище и земният му път приключва в Стрелча през 1948 година пак на 11 октомври, когато е едва 40-годишен.
Около гроба му ДНЕС се събраха десетки ученици от Стрелчанската гимназия и техните учители. На поклонението присъства и дъщерята на поета Бисерка Натова, която живее в чужбина. Тя припомни накратко тежкото детство и литературните интереси на баща си, като прочете и едно от стихотворенията му, посветени на родния край.

Преди това кратък доклад за живота и творчеството на Богдан Овесянин прочете г-жа Ненка Христева, учител по математика и информационни технологии. Последва едноминутно мълчание в знак на почит към поета. Венец от името на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ пред паметната плоча поднесе директорът на училището Ганчо Грозев, а цветя секретарят на Община Стрелча Станислава Станева.
 
Богдаан Овесянин
остава сирак на 8 години. Бедността и несгодите в детските му години обаче не убиват голямата му любознателност. По време на средното си образование в педагогическите  училища в Панагюрище, Казанлък и Самоков Тодор Натов е запленен от произведенията на Пушкин, Лермонтов, Гогол, Толстой и от произведенията на западноевропейските класици.
Първите негови стихове, подписани с псевдонима Богдан Овсянин, са публикувани в редактиранто от Димитър Полянов сп. „Наковалня“.
В творческата палитра на Богдан Овесянин значително място заема патриотичната тематика, която го съпровожда до смъртта му.

 

Вижте още

„Асарел-Медет“ АД честити Националния празник Трети март

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК! РЪКОВОДСТВОТО И СИНДИКАЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ  на „АСАРЕЛ-МЕДЕТ“ АД честитят националния празник Трети март …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.