Водещи новини

Първи октомври е наситен с празници. Честит да е на всички!

Първи октомври е празник за мнозина. Той е обявен за Световен ден на музиката, 

на поезията, на възрастните хора, на архитектите, на вегетарианците, празник на закрилата на Пресвета Богородица и Световен ден за борба с хепатита.
Международният Ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1 октомври е обявен за празник и на българските певци и музиканти. Първи октомври е и българският ден на поезията.
Всяка година на 1 октомври се чества и закрилата на Пресвета Богородица. В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през 10 в., за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение станало в първата половина на 10 в.

Вижте още

Премиерът на РБългария защити розовото масло в Брюксел

Министър-председателят на РБългария акад. Николай Денков категорично защити българското розово масло и останалите натурални етерични …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да Ви покажем съдържанието, което Ви интересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия.